Friday, November 23, 2018

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών




25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

“Για μια γυναίκα δεν υπάρχει ωραιότερη ημέρα από εκείνη που, τελειώνοντας ο πόλεμος, ανοίγει την πόρτα στον άντρα της, που γυρίζει σώος απ' αυτόν! ”, είχε πει ο Αισχύλος. Στις 25 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις οι οποίες θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών Δομινικανών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικές αγωνίστριες, οι οποίες στις 25 Νοεμβρίου 1960 βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια του αγώνα τους για την αποτίναξη του δικτάτορα Τρουχίλο.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδέεται με το ζήτημα της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου με αφορμή αυτήν την ημέρα γίνονται χιλιάδες έρευνες και αναφορές.

Σύμφωνα με αυτές προκύπτει ότι

- 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στην ζωή τους έχουν αντιμετωπίσει σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βία από τον σύντροφο τους.

-1 στις 5 γυναίκες έχουν πέσει θύμα βιασμού η απόπειρας βιασμού.

- 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής ένωσης έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

- 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι κυρίως γυναίκες και παιδιά διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

- 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή ένωση έχουν υποστεί σωματική βία η σεξουαλική κακοποίηση.

- 24% των γυναικών στην Ελλάδα έχουν υποστεί σωματική βία από τον σύντροφο τους ενώ σεξουαλική βία το 6% των γυναικών.

Πόσα από αυτά τα περιστατικά πιστοποιούνται και οδηγούνται στην δικαιοσύνη; Ίσως να είναι και το μικρότερο ποσοστό απ' όλων αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η έλλειψη ιατροδικαστικών δομών της κάθε χώρας, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ο φόβος που είναι ο κυρίως λόγος και η ανεπάρκεια ενημέρωσης καταλήγουν σε αυτά τα συμπεράσματα.

Μην φοβάσαι! Φώναξε δυνατά! Μην κρύβεσαι πίσω από καταστάσεις που σε υποβαθμίζουν και σε κάνουν να νιώθεις αβοήθητη και αδύναμη!

Ενημερώσου και ζήτησε βοήθεια. Υπάρχουν πολλά προγράμματα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, οργανώσεις και κινήματα ενάντια στην ενδοοικογενειακή και εργασιακή βία που έχουν ως στόχο την προστασία ΣΟΥ, στην προστασία των θυμάτων. Θα σε ενθαρρύνουν να βγεις από το αδιέξοδο και θα σε στηρίξουν οικονομικά και ψυχολογικά το μόνο που χρειάζεται να κανείς είναι να ΜΙΛΗΣΕΙΣ!

Συνήθως οι γυναίκες που δέχονται βία ντρέπονται και νιώθουν υπεύθυνες για ότι τους συμβαίνει, έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Η βία έχει πολλές μορφές, είναι σωματική, λεκτική, ψυχολογική και οικονομική όμως δεν έχει κοινωνική τάξη, χρώμα, ηλικία η μορφωτικό επίπεδο. Μπορεί να συμβεί παντού και σε όλους!

Η πρόληψη τέτοιων καταστάσεων και η ενημέρωση είναι η λύση!

Ας ξεχάσουμε τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, έχουμε όλοι το δικαίωμα να προστατέψουμε τον εαυτό μας.

Μην χτυπήσεις την γυναίκα σου! Δεν σε κάνει άντρα αυτό! Κάντε την σιωπή σας κραυγή!

Ρομανιούκ Βικτώρια (Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης)