Thursday, February 14, 2019

Γιορτάζοντας τον ‘’έρωτα’’



Μια  ευρέως διαδεδομένη γιορτή είναι η 14η Φλεβάρη, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ωστόσο, αρκετός  κόσμος δεν γνωρίζει  την πραγματική ιστορία πίσω από αυτή την γιορτή. Μέρες σαν κι αυτή, τα ζευγάρια ψάχνουν διάφορους τρόπους και δώρα για να εκφράσουν την αγάπη τους για το έτερον ήμισυ. Σ' αυτή την προσπάθεια βοηθούν και καταστήματα διαφορών ειδών με προτάσεις για δώρα που καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα επιλογών. Το κόκκινο χρώμα είναι το κυρίαρχο σύμβολο για την ήμερα αυτή, μιας και το κόκκινο συμβολίζει  την φλόγα της αγάπης .

Ιστορικά όμως ο  Άγιος Βαλεντίνος ήταν ένας  ιερέας  σε μια Καθολικής  εκκλησία της Ρώμης. Ο Βαλεντίνος ήταν υπέρμαχος του ερώτα και της αγάπης. Μια  δημοφιλή  αγιογραφική αναφορά του Άγιου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε στρατιώτες οι οποίοι απαγορεύονταν να παντρευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με το θρύλο κατά  την φυλάκιση του, θεράπευσε την κόρη του  φύλακα  του Αστέριου. Πριν την  εκτέλεση του αναφέρετε ότι έγραψε ένα γράμμα σε εκείνη υπογράφοντας «Ο Βαλεντίνος σου».
Διαβάζοντας μια στενάχωρη ιστορία  σαν αυτή ίσως πολύς κόσμος αναθεωρήσει την γνώμη του σχετικά με αυτή την ημέρα. Η αληθινή αγάπη δεν βλέπει μέρες, ούτε  λούτρινα αρκουδάκια ή σοκολάτες σε σχήμα καρδίας. Στις δύσκολες  μέρες που διανύουμε η αληθινή αγάπη είναι δύσκολο κατόρθωμα για τον άνθρωπο. Χωρίς  αγάπη η ανθρωπότητα είναι στα όρια της καταστροφής. Όσοι πραγματικά ανακαλύψουν την αγάπη θα αντιληφθούν ότι είναι μοναδική και το μόνο που χρειάζεται είναι ειλικρίνεια και σεβασμό.
Έχοντας  βρει την  αγάπη και τον ερώτα το μόνο σίγουρο είναι ότι η κάθε μέρα είναι γιορτή, χωρίς να χρειάζεται να της ορίσουμε ένα όνομα ή μια ημερομηνία. Αφήνοντας  στην άκρη το κέρδος τον καταστημάτων, ας αναζητήσουμε το αληθινό συναίσθημα και όχι  το τέλειο δώρο.
                    
                          HAPPY  VALENTINES DAY!!

Κατερίνα Λούσα (Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ Ακμή Κρήτης)