Wednesday, November 15, 2017

Άκης Πετρετζίκης: Το Street Food δεν είναι φαγητό δεύτερης ποιότητας. Είναι φαγητό που σερβίρεται διαφορετικά και τρώγεται και στον δρόμο.


Κατά πολύ πλουσιότεροι σε εμπειρίες, αλλά και γνώσεις, έφυγαν οι συμμετέχοντες από το εξειδικευμένο σεμινάριο του Άκη Πετρετζίκη, που πραγματοποιήθηκε από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης στο Ηράκλειο.

Ο χώρος του σεμιναρίου γέμισε από μυρωδιές που ανάβλυζαν πάνω από τα αχνιστά τηγάνια, με τον Άκη να πραγματοποιεί το δικό του σόου, που έκανε το φαγητό ακόμα πιο απολαυστικό απ’ ότι ήταν.  Στο εξειδικευμένο σεμινάριο του Street Food, ο Διεθνούς Φήμης Chef παρουσίασε τεχνικές και μοιράστηκε τις γνώσεις του, οι οποίες εντυπωσίασαν. Ο Άκης δεν ήταν μόνος στην κουζίνα, αφού είχε ως βοηθούς του δευτεροετείς σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου, που μαγείρεψαν μαζί του.
Μιλώντας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ ο Άκης, τόνισε μεταξύ άλλων πως το γρήγορο φαγητό έχει να κάνει με την κουλτούρα του κάθε λαού.
«Street food δεν σημαίνει φαγητό δεύτερης ποιότητας, σημαίνει α’ ποιότητας απλά είναι η νοοτροπία του «drive and go»  δηλαδή το παίρνω και το τρώω στο δρόμο» σημείωσε με νόημα για να προσθέσει:
«Η μόνη διαφορά του street food με το κανονικό φαγητό είναι ότι σερβίρεται διαφορετικά, δεν σημαίνει ότι είναι δεύτερης διαλογής φαγητό. Ο τρόπος που συμπεριφέρομαι εγώ στο street food είναι ακριβώς ο ίδιος με το πώς θα συμπεριφερόμουν στο κανονικό φαγητό, απλά σερβίρω λίγο πιο εύκολα για τον κόσμο, για να μπορεί να το πάρει και να το φάει στον δρόμο χωρίς να υπάρχει κάποιο πιάτο».
Σε σχέση με τις τεχνικές που χρησιμοποιεί και παρουσίασε στο εξειδικευμένο σεμινάριο τόνισε ότι, είναι εναλλακτικές και απαιτούν τεχνικό εξοπλισμό, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ο λόγος χρήσης του πραγματοποιείται κυρίως για την ανάδειξη των υλικών και την ελαχιστοποίηση των χαμένων πρώτων υλών.
Ως λάτρης της παράδοσης, ο Άκης Πετρετζίκης, τάχθηκε υπέρ των παραδοσιακών συνταγών και διευκρίνισε πως ότι κι αν κάνεις στην κουζίνα, οφείλεις να μένεις πιστός σε όσα έχουν παραμένει διαχρονικά ως αγαπημένες συνήθειες.
«Η πιο ωραία σαλάτα στον κόσμο είναι ο ντάγκος, έτσι όπως σερβίρεται στην Κρήτη» τονίζει και προσθέτει:  
«Όσες φορές έχω φάει ντάγκο πειραγμένο σε οποιοδήποτε μαγαζί πάντα ήταν κάτι υποδεέστερο. Κάποια πράγματα πρέπει να μένουν ακριβώς όπως είναι, γιατί για κάποιον περίεργο λόγο δουλεύουν και δούλευαν μια ζωή. Όταν τα πειράζουμε, συνήθως τα χαλάμε, δεν τα φτιάχνουμε».

Βιτσάκη Αγγελική ( φοιτήτρια δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ)

Βαρακλας Μιχάλης (φοιτητής φωτογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ)