Wednesday, November 28, 2018

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο Δικαστικό Μέγαρο



Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ επισκέφτηκε το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου το πρωί της Πέμπτης, 22 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εκδρομής που διοργάνωσε η σχολή.


Πρωτοετείς και δευτεροετείς από τον τομέα της δημοσιογραφίας, συμμετείχαν στην εκδρομή  υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους, Μάνο Μαρκάκη και Μάνο Σουργιά.  Σκοπός της ήταν να παρακολουθήσουν τον τρόπο εκδίκασης μιας δίκης ενός τριμελούς πλημμελειοδικείου και το πώς λειτουργεί γενικά ένα δικαστήριο, γνώσεις απαραίτητες για το επάγγελμα που επέλεξαν να ακολουθήσουν.



Στην είσοδο του δικαστηρίου, τους περίμενε η κυρία Μαρίνα Παπαδάκη, η οποία επιμελήθηκε την ξενάγηση των σπουδαστών στο Μέγαρο και διηγήθηκε την ιστορία του κτηρίου αναφέροντας πως θα μπορούσε να θεωρηθεί μνημείο λόγω της ηλικίας του αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι υπάρχει από τα βυζαντινά χρόνια  και έχει επιζήσει από την κυριαρχία των Ενετών και των Τούρκων.


Οι σπουδαστές επισκέφτηκαν δύο δικαστικές αίθουσες και παρακολούθησαν αρκετές ολιγόλεπτες δίκες,  δίνοντας μια πρώτη εικόνα στα παιδιά που πήγαιναν πρώτη φορά. Κατόπιν, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κάποιες πιο σημαντικές υποθέσεις μεταξύ άλλων εμπρησμό εξ αμελείας, οδηγοί υπό την επήρεια αλκοόλ κ.α.



Στη συνέχεια, η αστυνομική υπηρεσία του δικαστηρίου συνομίλησε με τους σπουδαστές, απαντώντας σε όλα τους τα ερωτήματα και

λύνοντας όποια απορία υπήρχε.

Η επίσκεψη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με την παρακολούθηση αρκετών δικαστικών υποθέσεων, οι οποίες θα μείνουν ως παρακαταθήκη για τη μελλοντική καριέρα των φοιτητών.

Νίκος Καντάρας (Σπουδαστής Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου)