Monday, May 8, 2017

Η οικογένεια του «Χαμόγελου του Παιδιού»… μεγαλώνει!




Για μια ακόμη φορά το ΙΕΚ ΑΚΜΗ προσφέρει με το δικό του τρόπο για το «Χαμόγελο Του Παιδιού». Με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης του οργανισμού «Χαμόγελο Του Παιδιού» στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο εκπαιδευτικός όμιλος παρέπεμψε τους σπουδαστές του τη διάρκεια του Πάσχα, να συλλέξουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα ώστε να δοθούν στον οργανισμό. Παράλληλα όλη η φωτογραφική κάλυψη των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Μαρτίου ήταν ολοκληρωτική χορηγία του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Είχαμε την χαρά να μιλήσουμε με τον κ. Γιάννη Λυκομήτρο, διευθυντή του παραρτήματος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου αλλά και να φιλοξενηθούμε την Τετάρτη (03/05) στα γραφεία άμεσης δράσης του ομίλου και να συνομιλήσουμε με τη κ. Μπομποδάκη Χρυσή, συντονίστρια του κέντρου άμεσης κοινωνικής επέμβασης στην Κρήτη αλλά και την κ. Φωτεινή Παπαδάτου, ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό.
Αξίζει να σημειωθεί πως το «Χαμόγελου Του Παιδιού» κάνει συνεχώς βήματα και μάλιστα όπως μας είπε και η κ. Μπομποδάκη έχουν βγει τα σχέδια για τον ξενώνα στο Ηράκλειο, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο από τώρα όπου θα φιλοξενήσει περίπου εικοσιπέντε παιδιά. Μια ενέργεια που όταν ολοκληρωθεί θα προσφέρει πολλά… χαμόγελα!

Αναλυτικά η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με την κ. Μπομποδάκη Χρυσή και τη κ. Φωτεινή Παπαδάτου:



Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στηρίζει χρόνια το Χαμόγελο Του Παιδιού. Πόσο σημαντικό πιστεύετε ότι είναι να μάθουν οι νέοι να συνεισφέρουν;

Χ. Μπομποδάκη: «Είναι πολύ σημαντικό να μάθει ο κόσμος να προσφέρει είτε εθελοντικά είτε με όποιο τρόπο μπορεί να προσφέρει σε έναν οργανισμό, να γνωρίζει τις δράσεις του και τι προσφέρει, όπως εμείς αποκλείστηκα ολιστικά γύρω από το παιδί και να ενημερώνετε από πολύ μικρή ηλικία».
Υπάρχει ανταπόκριση από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ; Οι σπουδαστές συνεισφέρουν; Φ. Παπαδάτου: «Συνεισφέρανε πολύ στη συλλογή τροφίμων, με είδη πρώτης ανάγκης που έγινε το Πάσχα για όλες τις οικογένειες που στηρίζουμε και υπήρξε και μια συνεργασία στη φωτογράφηση. Νομίζω ότι γενικά υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και με ένα απλό κάλεσμα μπήκαν σε μια διαδικασία επικοινωνίας και συνέπειας, δηλαδή προσπάθησαν πολύ να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Χαμόγελο και είναι κάτι το οποίο γίνεται και στην Αθήνα, από συνολικά τον οργανισμό».
Χ. Μπομποδάκη: «Ακριβώς. Η φωτογράφηση για τα εγκαίνια του συλλόγου στις 30 Μαρτίου, έγινε αποκλειστικά από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και ήταν και πολύ ωραίες φωτογραφίες. Κάτι που ήταν 100% χορηγία. Το βλέπουμε και από εδώ ότι υπάρχει στήριξη, μας το είχαν πει και από την Αθήνα το πόσο συνεπείς και άμεσοι είσαστε κάθε φορά σε ότι χρειαζόμαστε και το είδαμε και στην πράξη και στο Ηράκλειο της Κρήτης».
Το μικρό σχετικά διάστημα από την έναρξη του παραρτήματος του χαμόγελου του παιδιού στο Ηράκλειο, υπάρχει συμμετοχή από τους πολίτες; Χ. Μπομποδάκη: «Από την πρώτη μέρα κιόλας που μπήκαν τα αυτοκόλλητα στα γραφεία μας, στο κέντρο άμεσης κοινωνικής επέμβασης ερχόταν κόσμος είτε για να βοηθήσει με κάποια χρηματική δωρεά, κάποια δωρεά εις μνήμην που προτίμησαν να δώσουν στο χαμόγελο αντί στεφάνων, είτε τρόφιμα, σε πράγματα πρώτης ανάγκης. Όμως και σε εθελοντισμό, ήταν κάτι που δεν περιμέναμε, ούτε εμείς ούτε ο κ. Γιαννόπουλος, το φιλότιμο και την διάθεση που υπήρχε και υπάρχει από όλη την Κρήτη και συγκεκριμένα από το Ηράκλειο. Στα εγκαίνια ήρθε κόσμος που δεν περιμέναμε, δηλαδή κόσμος που απλά άκουγε ότι το χαμόγελο 30 Μαρτίου θα είναι εδώ και ήρθε να δει τι παραπάνω θα κάνει στον τόπο μας».
Φ. Παπαδάτου: «Ερχόντουσαν άνθρωποι να αφήσουν και ένα πακέτο μακαρόνια και μια σακούλα με τρόφιμα και ρωτούσαν πως μπορούν να προσφέρουν και εθελοντικά. Εγώ που είχα την επαφή με τους εθελοντές και ήμαστε σε μια διαδικασία για να ενεργοποιηθούν για τις δράσεις μας και να μπορέσουν να συμμετάσχουν όπως μπορούν, όλοι μου μεταφέρουν ότι περίμεναν να ανοίξει το χαμόγελο. Δεν είχαν ξανά προσφέρει εθελοντικά και μου έλεγαν ότι αφού άνοιξε το χαμόγελο και είναι εδώ στο Ηράκλειο, αυτό είναι που τους κινητοποίησε. Αυτό για εμένα ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη, δηλαδή δεν περίμενα ότι υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά ήθελαν να υπάρχει το Χαμόγελο εδώ, με φυσική παρουσία φυσικά γιατί το Χαμόγελο στην Κρήτη είναι εδώ και 3 χρόνια στα Χανιά».
Υπάρχουν συχνά κρούσματα οικονομικής εκμετάλλευσης. Πως το διαχειρίζεστε αυτό; Χ. Παπαδάτου: «Υπάρχουν πολλοί συγκεκριμένοι τρόποι που μπορεί κάποιος να στηρίξει το χαμόγελο και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από την σελίδα του Χαμόγελου, οπότε εκεί κάποιος μπορεί να δει πως θα στηρίξει, είτε με κάποιο χρηματικό ποσό, είτε με είδη, είτε με εθελοντισμό κτλ. Οτιδήποτε άλλο γίνεται, ευτυχώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παίρνουν τηλέφωνο για το καταγγείλουν και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να ξέρουμε και να δημοσιοποιείται ότι υπάρχει οικονομική εκμετάλλευση. Επειδή το Χαμόγελο είναι πολύ οικείο στον περισσότερο κόσμο, είναι πολύ εύκολο κάποιος να το χρησιμοποιήσει».
Φ. Μπομποδάκη: «Είναι κάτι που έγινε πάλι πρόσφατα, και κατευθείαν ενημερώνουμε εμείς τον κόσμο μέσω τις σελίδας μας. Αλλά επειδή έχει γίνει κα αρκετές φορές στο παρελθόν ο κόσμος το έχει αντιληφθεί και παίρνει τηλέφωνο για να το επιβεβαιώσει. Κάνουμε αρκετές ενέργειες με εταιρείες που όντως είναι πραγματικές και όταν βλέπουν όπως είπε και η κ. Παπαδάτου ότι “πουλάει” αυτό το εκμεταλλεύονται».
Να μας ενημερώσετε για το πώς μπορούν να στηρίξουν το χαμόγελο του παιδιού οι πολίτες, εδώ στο Ηράκλειο, που ίσως δεν γνωρίζουν. Χ. Μπομποδάκη: «Μπορούν κατευθείαν στα γραφεία μας να έρθουν να ρωτήσουν σε ποιο κομμάτι θέλουν να βοηθήσουν, να γίνουν εθελοντές, να δώσουν χρήματα, τρόφιμα ή κάποια εταιρία να βοηθήσει το χαμόγελο χωρίς απαραίτητα να δώσει χρήματα, μπορεί να υπάρξει κάποια συνεργασία που να μην επιβαρύνει την εταιρία, υπάρχουν πολλοί τρόποι, όσο αναφορά την εταιρία και τον οργανισμό μας αυτό. Μπορούν να έρθουν ως εθελοντές, που αυτό το κομμάτι το αναλαμβάνει η κ. Παπαδάτου και να δουν σε ποιο κομμάτι μπορούν να βοηθήσουν. Βοηθάει πολύ το να αγοράσει κάποιος μπομπονιέρες αλλά και άλλα εμπορεύσιμα ήδη που μπορούν να βρουν και από το e-shop αλλά και από τα παζάρια. Επειδή είναι οι ανάγκες πολλές με ένα απλό τηλέφωνο σε εμάς εδώ ή στο 1256 ώστε να ενημερωθεί για το πώς μπορεί να προσφέρει».
Παράλληλα για το κοινωνικό μήνυμα που περνάει το ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου και τις δράσεις που θα περιμένουμε από τον όμιλο, ο διευθυντής Γιάννης Λυκομήτρος τοποθετήθηκε παρακάτω:Πως προέκυψε η ιδέα ο εκπαιδευτικός όμιλος ΙΕΚ ΑΚΜΗ, να παροτρύνει τους σπουδαστές του να προσφέρουν για το Χαμόγελο Του Παιδιού;
«Γενικά υπάρχει στην διοίκηση μια λογική να βοηθάμε οργανώσεις και ομίλους που δραστηριοποιούνται για τη βοήθεια σε μικρά παιδιά και προσπαθούμε να περάσουμε και στους σπουδαστές μας αυτή τη λογική. Καμιά φορά ιδιαίτερα οι μικρότεροι σε ηλικία άνθρωποι δεν έχουν μάθει να ευαισθητοποιούνται σε τέτοια θέματα οπότε είναι καλό να τους το περάσουμε στα πλαίσια της εκπαίδευσης. Στόχος δεν είναι μόνο να μάθουμε μια ειδικότητα αλλά είναι να μπορέσουν να μάθουν λίγο συνολικά να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι στην κοινωνία, αυτό είναι το concept με το οποίο λειτουργούμε εμείς σαν εταιρία. Οπότε θέλουμε πάντα να παροτρύνουμε τους σπουδαστές μας να προσφέρουν».
Έχετε βλέψεις και στο μέλλον να οργανώσετε κάτι ανάλογο; «Πάντα, πάντα. Τουλάχιστον και σαν διοίκηση και όσο είμαι εγώ εδώ πάντα προσπαθώ να κάνω δράσεις που να αφορούν τα παιδιά, είτε είναι το χαμόγελο του παιδιού, είτε είναι τα παιδικά χωριά σος Κρήτης που είχαμε κάνει και πέρυσι κάποιες ενέργειες και εκεί. Γενικά σαν σχολή έχουμε μια ευαισθησία σε ότι έχει να κάνει με τα παιδιά».


Αγγέλα Βιτσάκη 
(Φοιτήτρια ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου)