Wednesday, December 19, 2018

«Αρκούδα που κοιμόταν σε χειμερία νάρκη ο Ηρόδοτος»



Στα σαλόνια της Football League ταξιδεύει πλέον ο Ηρόδοτος. Έπειτα από 36 ολόκληρα χρόνια η ομάδα από τη Νέα Αλικαρνασσό επέστρεψε εκεί που ανήκει και επιβάλει το βαρύ όνομα της ιστορίας της. Χωρίς φανφάρες και μεγάλα λόγια το "κυανόλευκο" καράβι πλέει και πάλι στις θάλασσες των μεγάλων κατηγοριών με στόχο να παραμείνει για πολλά χρόνια στα ψηλά στρώματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πρωταγωνιστές πολλοί, όμως ένας εξ αυτών ήταν εκείνος που πίστεψε στο όραμα από την πρώτη στιγμή. Ο λόγος για τον πρώην πλέον πρόεδρο της ομάδας και κορυφαίο, βάσει αποτελεσμάτων, της σύγχρονης ιστορίας του Ηροδότου, Στέλιο Σωκιανό.

Ο ίδιος αποκαλύπτεται  στο blog του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου και μιλάει για τα συστατικά της επιτυχίας, το μέλλον της ομάδας, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Την ομάδα την πήραμε σε δύσκολους καιρούς. Με το κατάλληλο όμως πρόγραμμα και πρότζεκτ καταφέραμε σ' αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες για τη χώρα μας, να την ανεβάσουμε σε δύο χρόνια δύο κατηγορίες και να την φτάσουμε σε επαγγελματική κατηγορία μετά από 36 χρόνια. Εμείς έχουμε σκοπό να περάσουμε στα παιδιά μας το ήθος και τις αρχές που πάνε να εξαλειφθούν από την σημερινή κοινωνία», ήταν τα πρώτα λόγια του Στέλιου Σωκιανού, κάνοντας παράλληλα μια μικρή αναδρομή για τη θητεία του στον θώκο της προεδρίας:

«Από την αρχή ένιωσα τη δυναμική της ομάδας. Ήταν σαν μια αρκούδα που κοιμόταν σε χειμερία νάρκη. Πίστευα ότι με ένα σωστό προγραμματισμό, με ένα όραμα και με μια φιλοσοφία που στηρίξαμε, θα καταφέρναμε πράγματα απίστευτα και μοναδικά στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.
Αυτό που κατάφερε η ομάδα την πρώτη χρονιά στην Α1 ΕΠΣΗ δεν το είχε καταφέρει καμία ομάδα στις 56 τοπικές κατηγορίες όλων των νομών της Ελλάδας. Την επόμενη χρονιά ξεκινήσαμε με σκοπό την παραμονή, στην πορεία είδαμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε κάτι παραπάνω και το πήγαμε μέχρι τέλους.

Έτσι καταφέραμε να πάρουμε την πρωτιά στη Γ' Εθνική πίσω από ένα Αιγάλεω με το τριπλάσιο μπάτζετ από εμάς και διαφορά 8 βαθμών. Στα μπαράζ ευτυχώς όμως και με την βοήθεια του θεού η ομάδα πήρε αυτό που δεν πίστευε ούτε ο πιο ονειροπόλος οπαδός του Ηροδότου και όλης της Κρήτης».

Αναφορικά με τη συμβολή του κόσμου σ' αυτήν την επιτυχία ο ίδιος συμπλήρωσε: «Καταρχάς εγώ τυχαίνει να είμαι Μικρασιάτης, το προάστιο είναι Μικρασιατικό, είναι πολύ φιλόξενο και πολύ αγαπητό στο Ηράκλειο και γενικά στην Κρήτη. Είναι ένα ιδιαίτερο πραγματικά και δύσκολο προάστιο. Καταφέραμε μέσα σε δύο χρόνια να φέρουμε στο γήπεδο άτομα που είχαν να πατήσουν 30 χρόνια. Κάναμε μια συσπείρωση και ο κόσμος μας ήταν ο στυλοβάτης σ' αυτή την δύσκολη προσπάθεια.

Όταν μιλάς για ήθος και παιδεία, αυτοί οι δύσκολοι οπαδοί του Ηροδότου χειροκροτούσαν ομάδες που νικούσαν τον Ηρόδοτο στη Νέα Αλικαρνασσό. Τα βήματα ήταν πολλά και το έργο μεγάλο και εμένα και της διοίκησης αλλά και του κόσμου».

Όσο για τη φετινή χρονιά, τους στόχους της ομάδας, την αλλαγή στην προεδρία με τον Ηρακλή Νύκταρη στον θώκο και το νέο πρωτάθλημα της Football League, ο Στέλιος Σωκιανός τόνισε: «Στο παραπέντε μπήκε ένας πολύ σοβαρός επιχειρηματίας σ' αυτήν την προσπάθεια και είναι πολύ σημαντικό για εμένα που είναι Κρητικός, ο κ. Ηρακλής Νύκταρης. Αυτό που με χαροποιεί είναι ότι από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην ομάδα την ερωτεύτηκε. Το καλοκαίρι είχαμε συζητήσεις με έναν Αιγύπτιο και κάποιο πρότζεκτ από την Ιταλία, όμως κανένα δεν προχώρησε. Πιστεύω ότι είναι ο κατάλληλος στα επαγγελματικά σαλόνια και μπορεί να κάνει την διαφορά και ο Ηρόδοτος να πάρεις αυτό που πρέπει να πάρει, με πρόεδρο και μεγαλομέτοχο τον κ. Ηρακλή Νύκταρη.
Ο κ. Νύκταρης, έχει μεγάλο όραμα και φιλοσοφία για την ομάδα, είδε την δυναμική της.

Είμαι σίγουρος ότι θα κάνει τα πάντα για να φτάσει η ομάδα όσο ψηλά μπορεί. Φέτος θα γίνει ένα πολύ υψηλό έργο και θα συνεχιστεί. Θα θέλαμε κοντά μας το κόσμο της ομάδας αλλά και τους επιχειρηματίες. Με έχει εντυπωσιάσει η όρεξη του κ. Νύκταρη και θα βάλει όλες τις δυνάμεις του για να δει ο κόσμος μια ομάδα που δεν το πιστεύει».

Νικηφοράκης Μάνος Σπουδαστής Αθλητικής Δημοσιογραφίας