Monday, February 4, 2019

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου





Ο καρκίνος είναι μια νόσος η όποια μαστίζει την ανθρωπότητα παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες. Η 4η Φλεβάρη είναι ημέρα ορόσημο, θεσμοθετημένη ως η Παγκόσμια ημέρα κατά αυτής της λαίλαπας που στην καθημερινότητα εξαλείφει το ανθρώπινο είδος. 

Η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Union for International Cancer Control's, που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου. Αυτήν την ημέρα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των πολιτών, για την πρόληψη και την διαπίστωση ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν. 

Ο καρκίνος είναι γνωστός ως κακοήθης όγκος ή κακοήθη νεόπλασμα, είναι μια ομάδα ασθενειών που έχουν σχέση με την αφύσικη κυτταρική ανάπτυξη με πιθανότητα εισβολής ή διάδοσης σε άλλα μέρη του σώματος. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως δεν είναι όλοι οι όγκοι καρκίνοι. Ο καλοήθης όγκος δεν κάνει μετάστασης σε άλλα μέρη του σώματος, εν' αντιθέσει με τον κακοήθη. Αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα κύτταρα, είναι δυνατόν να εξαπλωθούν πέρα από τα κανονικά όρια τους και σε περιβάλλοντες ιστούς. Οι τύποι καρκίνων ποικίλουν ανάλογα με το μέρος του σώματος που προσβάλλουν. Κάποιοι από αυτούς είναι ο καρκίνος του Ήπατος, του Λάρρυγα, του Μαστού,το Μελανώμα,το Λέμφωμα Hodkin, η Λευχεμία, των Οστών, των Όρχεων ,του Παγκρέατος, του Παχέος Εντέρου, του Πνευμόνα, του Στόματος,του Στομάχου και του Τραχίλου της Μήτρας.

Ο Καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ το πιο δυσάρεστο είναι ότι κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν. Το 70% των οποίων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Στην χώρα μας διαγιγνώσκονται 40.000 νέα περιστατικά καρκίνων και 28.000 θάνατοι περίπου κάθε χρόνο. Επίσης ,μη ενθαρρυντικό αποτελεί το γεγονός ότι στην χώρα μας, παρατηρείται σταθερά αυξητική τάση αυτής της νόσου. 

Συμφώνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ),πάνω από το 30% των θανάτων από καρκίνο θα μπορούσε να προληφθεί με την τροποποίηση ή την αποφυγή βασικών παραγόντων κινδύνου που είναι: το κάπνισμα, η χρήση του αλκοόλ , διαιτητικοί παράγοντες και το υπερβολικό βάρος. Παράλληλα με την έλλειψη σωματικής άσκησης και την μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι λοιμώξεις ,η ρύπανση του περιβάλλοντος , η επαγγελματική έκθεση σε καρκινογόνα καθώς και η ακτινοβολία UV, είναι ακόμα κάποιοι παράγοντες που ανεβάζουν τον κίνδυνο κάποιος να νοσήσει.

Ο τακτικός έλεγχος, οι κατάλληλες εξετάσεις και η αποφυγή υπερβολικών καταστάσεων στην προσωπική μας ζωή, είναι ικανά να εξαλείψουν αυτή την νόσο. Ας το πάρουμε, λοιπόν, απόφαση ότι όλοι μαζί μπορούμε να το 'πολεμήσουμε' και να το νικήσουμε.

Κατερίνα Λούσα (Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου)