Friday, November 30, 2018

Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΗIV



Μια ημέρα ορόσημο ή αλλιώς μια μέρα διαφορετική ανά τον κόσμο είναι η σημερινή. Η 1η Δεκέμβριου έχει θεσμοθετηθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV.

Ιστορικά, η γενετική ερευνά έδειχνε ότι ο HIV προήλθε από την Κεντροδυτική Αφρική κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα. Το AIDS αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τα Κέντρα Έλεγχου Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών το 1981.                 
                              
Η νόσος ΗΙV είναι ένα τεράστιο πρόβλημα υγείας σε πολλά μέρη του κόσμου και θεωρείτο πανδημία. Πιο συγκεκριμένα, το 2010 περίπου 32 εκατομμύρια ανθρώπων είχαν λοίμωξη παγκοσμίως .Από αυτούς τα 16,8 εκατομμύρια ήταν γυναίκες και τα 3,4 ήταν ανήλικα κορίτσια κάτω των 15 ετών.

Γεγονός, που αποδεικνύει, ότι τα νεαρά παιδιά δεν ήταν ενημερωμένα σωστά αναφορικά με την σεξουαλική αγωγή. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι περίπου 1,8 εκατομμύρια θάνατοι από το ΑΙDS το 2010,χαμηλότερο σε σχέση με το 3,1 εκατομμύρια θανάτους το 2001.Απο,το 1981, που αναγνωρίστηκε το AΙDS για πρώτη φορά, έως το 2009 προκύπτουν 30 εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας του ιού. Σ' αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει ραγδαία μείωση της νόσου.          
                                                                                 
Οι τρόποι μετάδοσης AIDS είναι αρκετοί, η πιο διαδεδομένη είναι οι εξής:      
  • μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη
  • μέσω κοινής χρήσης συριγγών όταν λαμβάνεται δόση ναρκωτικών ουσιών
  • μη επαγγελματικό τατουάζ και τρύπημα αυτιών
  • από την μητέρα στο έμβρυο σε περίοδο κύησης μέσω του θηλασμού

Για τον AIDS δεν έχει υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία ,ούτε υπάρχει κάποιο προληπτικό εμβόλιο. Ωστόσο, η αντιρετροϊκή θεραπεία μπορεί να επιβράδυνε την εξέλιξη της νόσου και την οδηγεί σε ένα προσδόκιμο ζωής ,κοντά στο φυσιολογικό. Διαμέσου αυτής της θεραπείας μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου του και επιπλοκών του ασθενούς.

Στην Ελλάδα από το 1981 έως το 2014 καταγράφηκαν 14.288 περιστατικά λοίμωξης HIV. Πιο κρίσιμη θεωρήθηκε η περίοδος 2011-2013 όπου σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των φορέων HIV ,από τα 5,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, φτάσαμε στο 10,7  ανά 100.000 πληθυσμό το 2012.

Το 2013 παρατηρήθηκε μα μικρή κάμψη της τάξεως του 8,3 ανά 100.000 πληθυσμό. Αυτή η πτώση συνεχιστικέ και το επόμενο διάστημα , το 2014 ο ρυθμός δήλωσης είχε πέσει στο 5,9.Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και στις σημερινές εποχές, αιτία αυτού η πιο δραστική ενημέρωση των πολιτών μας, μέσω εκδηλώσεων, ομιλιών, δραστηριοτήτων καθώς και της παρότρυνσης των ειδικών για να γίνονται τακτικοί έλεγχοι και εξετάσεις από τους πολίτες.

Ειδικότερη μνεία αξίζει στα κέντρα πρόληψης και εξάλειψης του AIDS καθώς και στους οργανισμούς στήριξης οροθετικών ατόμων, σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι μη κερδοσκοπικοί. 

Αναλυτικά:

Κέντρο ζωής: Οργανισμός στήριξης οροθετικών ατόμων. (Αθήνα)

Θετική φωνή: Οργανισμός των δικαιωμάτων οροθετικών ατόμων. (Αθήνα)

Praksis: Οργανισμός ανθρωπιστικής και ιατρικής  δράσης οροθετικών ατόμων. (Αθήνα ,Θεσσαλονίκη)

Checkpoint:Κέντρο πρόληψης για τον HIV (Αθήνα ,Θεσσαλονίκη)

ΚΕΕΛΠΝΟ: Κέντρο ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. (Αθήνα ,Θεσσαλονίκη)

Κατερίνα Λούσα (Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου)