Friday, December 1, 2017

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ


Σεμινάριο με τίτλο «Ανθρώπινες σχέσεις και επικοινωνία» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (24/11) στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου Κρήτης με εισηγήτρια την Χρυσούλα Κιμιωνή, Παιδαγωγό- Ψυχολόγο Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης.
Το σεμινάριο απευθύνονταν σε όλους τους τομείς και είχε ως θέμα τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και τις αλληλεπιδράσεις που δέχονται σύμφωνα με τα κοινωνικά στερεότυπα, για την επικοινωνία και για τους βασικούς παράγοντες που την επηρεάζουν οι οποίοι είναι: ο εγωισμός, η ενσυναίσθηση και η μετάθεση ευθυνών.
Η κ. Κιμιωνή μίλησε για την ψυχολογία η οποία είναι πολύ σημαντική καθώς «οδηγεί» το άτομο στην καθημερινότητα και στις πράξεις του, τόνισε ότι η αυτογνωσία «παίζει» τον πιο ουσιαστικό ρόλο καθώς τα συναισθήματα, οι σκέψεις, τα ενδιαφέροντα, τα ισχυρά/αδύνατα σημεία, οι αξίες, οι ικανότητες, οι δεξιότητες και το μοντέλο επικοινωνίας είναι κομμάτια τα οποία συνδέονται άρρηκτα και διαμορφώνουν τον τρόπο που επικοινωνεί το κάθε άτομο ξεχωριστά.
Ανέφερε πως η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας και η ατομικότητα του κάθε ανθρώπου είναι κάποιοι από τους λόγους που ασκούν μεγάλη επιρροή στον τρόπο που επικοινωνεί, ακόμα και η αλλαγή περιβάλλοντος με τις αξίες και τα πιστεύω του καθενός έχουν αντίκτυπο στον τρόπο σκέψης.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου η ίδια πραγματοποίησε μια πρακτική άσκηση και μοίρασε από ένα φύλλο χαρτί στον καθένα το οποίο απεικόνιζε ένα σχεδιάγραμμα με έναν καθρέφτη τον λεγόμενο «καθρέφτη του εαυτού μας» όπως ανέφερε και ζήτησε από τους σπουδαστές να γράψουν δύο θετικά και δύο αρνητικά στοιχεία του εαυτού τους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε μια συζήτηση στην οποία πήραν μέρος πολλοί εκ των μαθητευόμενων και ο σκοπός αυτής της άσκησης ήταν να προβληματιστούν ώστε να αρχίσουν να σκέφτονται εάν και πόσο καλά ξέρουν τον εαυτό τους και τι πιστεύουν σεσχέση με όσα πιστεύουν οι άλλοι για αυτούς έτσι ώστε να αντιληφθούν τις ιδιομορφίες που έχει η επικοινωνία. Στο τέλος του σεμιναρίου η κ. Κιμιωνή δήλωσε τα εξής:

Πως αποφασίσατε να πραγματοποιήσετε αυτό το σεμινάριο, τι σας ώθησε;
Παρατήρησα ότι πολλά παιδιά όταν πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση ανακύπτουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργούνται μέσα στο εργασιακό πλαίσιο και ότι δεν προσπαθούν να ρυθμίσουν αυτά τα προβλήματα απλά κατηγορούν συνεχώς τους άλλους ότι φταίνε γι αυτό που τους συμβαίνει και αυτό είναι κάτι που δεν θα τους βοηθήσει αργότερα στη δουλειά τους, οπότε θεώρησα καλό να κάνουμε ένα σεμινάριο ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να ρυθμίσουν και να λειτουργήσουν καλύτερα τις ανθρώπινες σχέσεις τους.

Κατά την γνώμη σας, ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα;
Ο εγωισμός, η έλλειψη ενσυναίσθησης και η τάση να φταίνε οι άλλοι για τα προβλήματα που έχουμε εμείς η λεγόμενη μετάθεση ευθυνών όπου και είναι ο βασικός όρος της ψυχολογίας.

Τα κοινωνικά στερεότυπα επηρεάζουν αρκετά τις ανθρώπινες σχέσεις;
Εννοείται, είναι μια πλήρως ανταγωνιστική κοινωνία που σκοπός μας είναι να αναδειχθούμε ¨καταπατώντας¨ τον άλλο και αυτό θα το κάνουμε με το να τον τοποθετήσουμε μετά σε μια άλλη ομάδα που δεν ταιριάζει με τη δική μας, οπότε ανθούν τα στερεότυπα καιειδικά στον εργασιακό χώρο περισσότερο, διότι όλοι προσπαθούν να ανελιχθούν και χρησιμοποιούν τον κοινωνικό παράγοντα για να το πετύχουν.
Θεργιάκη Ειρήνη (Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου)