Thursday, June 8, 2017

Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ



Στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (25/5) και την Παρασκευή (26/5) το σεμινάριο με τίτλο ‘’ο σύγχρονος ρεπόρτερ’’ όπου απευθύνονταν στους σπουδαστές του τμήματος δημοσιογραφίας με εισηγητή τον αθλητικό δημοσιογράφο κ. Γιάννη Θειακό.
Ο κ. Θειακός χώρισε το σεμινάριο σε δύο μέρη: τις συνεντεύξεις και τις αποστολές και μίλησε στους σπουδαστές εξηγώντας τα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσει ένας ρεπόρτερ προκειμένου να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, μέσα σε μια εποχή όπου η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και οι απαιτήσεις αυξάνονται . Στη συνέχεια ο ίδιος έδωσε κάποιες διευκρινήσεις, πιο αναλυτικά:
Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ο σύγχρονος ρεπόρτερ;Ο Σύγχρονος ρεπόρτερ πρέπει να είναι καταρχήν εξοικειωμένος με την τεχνολογία και τα social media. Φυσικά να μιλάει ξένες γλώσσες και να έχει σίγουρα θάρρος, θράσος-πάντα με μέτρο- και όρεξη για δουλεία.
Επιλέξατε να χωρίσετε το σεμινάριο σε δύο μέρη, τις συνεντεύξεις και τις αποστολές, λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουμε στη χώρα έχουν μειωθεί οι αποστολές προς το εξωτερικό;Ναι είναι αλήθεια ότι έχουν μειωθεί αρκετά λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά αποστολές γίνονται και θα γίνονται πάντα! Ο ρεπόρτερ πρέπει να γνωρίζει πως πρέπει να κινηθεί σε μια αποστολή που μπορεί να είναι σε άλλη πόλη, άλλη χώρα, ακόμη και άλλη ήπειρο. Πολλές φορές άλλωστε οι αποστολές δεν είναι προγραμματισμένες αλλά προκύπτουν ξαφνικά λόγω αναγκών και επικαιρότητας, άρα ο δημοσιογράφος-ρεπόρτερ θα πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα.
Τι πρέπει να διαθέτει ο σύγχρονος ρεπόρτερ για να φέρει εις πέρας μια αποστολή;Το πιο βασικό είναι να έχει προετοιμαστεί -αν υπάρχει χρόνος φυσικά- με σκοπό να ανταπεξέλθει σε τυχόν δυσκολίες που θα συναντήσει. Όταν μιλάμε για αποστολές μιλάμε για «εκτός έδρας» αγώνες και όλα είναι άγνωστα στον ρεπόρτερ.
Μία επιτυχημένη συνέντευξη πρέπει να έχει και μια καλή προετοιμασία, υπάρχει κάποιο «μυστικό» το οποίο να την κάνει ακόμα καλύτερη;Οι συνεντεύξεις όσο και να προσπαθήσει ο δημοσιογράφος, όσο καλά και να έχει προετοιμαστεί, μεγάλο ρόλο παίζει και η διάθεση του συνεντευξιαζόμενου. Η στιγμή που θα συναντήσεις ένα πρόσωπο που θα σου δώσει συνέντευξη, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Το timing που λέμε είναι άκρως σημαντικό!
Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, συνεπώς και τα μέσα ενημέρωσης πιστεύετε ότι όλο αυτό έχει επηρεάσει θετικά ή αρνητικά το επάγγελμα του δημοσιογράφου;Έχουν γίνει σαφώς μεγαλύτερες οι απαιτήσεις, καθώς ττο διαδίκτυο ‘’τρέχει’’ και η είδηση ‘’τρέχει’’ μαζί του. Καταλαβαίνετε ότι πλέον η ταχύτητα έχει γίνει το ζητούμενο στο επάγγελμα μας αλλά πολλές φορές εις βάρος της ποιότητας. Η νέα γενιά δημοσιογράφων καλείται να έχει ταχύτητα και να μην κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα ταυτόχρονα.
Και τέλος, τι συμβουλή θα δίνατε στους μελλοντικούς ρεπόρτερ;Να έχουν υπομονή και όρεξη γιατί το επάγγελμα όπως όλα τα επαγγέλματα στη χώρα περνάει δυσκολίες αλλά είναι ένα επάγγελμα συναρπαστικό, δεν σε αφήνει να βαρεθείς ποτέ και δεν σε αφήνει να κουραστείς ποτέ.
Ειρήνη Θεργιάκη 
(Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου)