Thursday, June 8, 2017

«Το scouting στην Ελλάδα», αντικείμενο ημερίδας του ΠΣΑΤ στο Ηράκλειο


Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου με θέμα «Το Scouting και οι Ακαδημίες Ποδοσφαίρου», στην αίθουσα Γραπτού Τύπου στο Παγκρήτιο Στάδιο με πλήθος προπονητών και δημοσιογράφων να παραβρίσκονται στην εκδήλωση.
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΠΣΑΤ ενώ παράλληλα υποστηρίχθηκε από το Δήμο Ηρακλείου και την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματίων Ηρακλείου.
Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις αθλητικές υποδομές της Κρήτης, στα δεκαέξι γήπεδα που έχουν κατασκευαστεί το τελευταίο διάστημα καθώς και τα είκοσι γήπεδα που βρίσκονται στα σχέδια της περιφέρειας.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Ηρακλείου Κώστας Βαρδάβας, τονίζοντας την επίδραση που έχει ένας προπονητής στους αθλητές του ενώ πρόσθεσε ότι το Παγκρήτιο Στάδιο είναι πλέον ανοιχτό για τους αθλητές που θέλουν να προπονηθούν.
Η ημερίδα συνεχίστηκε με τον Πρόεδρο του Π.Σ.Α.Τ., Σωτήρη Τριανταφύλλου, να ευχαριστεί τους συνδιοργανωτές για την παρισινή επιτυχημένη διημερίδα με θέμα τον «Τουριστικό Αθλητισμό» καθώς και για την φετινή πρόσκληση. Συνέχισε αναφέροντας ότι το Παγκρήτιο είναι το μόνο αξιοποιήσιμο Ολυμπιακό έργο και ότι μέσω αυτού αναπτύσσεται ο αθλητισμός και κατά συνέπεια ο πολιτισμός. Ολοκλήρωσε το λόγο του αναφέροντας την ευθύνη που φέρει ο δημοσιογράφος απέναντι στην κοινωνία.
Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Νίκος Τζώρτζογλου, Πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Η. ο οποίος μετά τις ευχαριστίες του προς τον δήμο και την περιφέρεια επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αθλητικοί Σύλλογοι όσον αφορά τους αθλητές και τις εγκαταστάσεις.
Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον Πρόεδρο Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου νομού Ηρακλείου, Κώστα Πετράκη, ο οποίος με τη σειρά τους ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκαν για την διοργάνωση αυτής της ημερίδας.
Στη συνέχεια ακολούθησαν βραβεύσεις και οι καθιερωμένες φωτογραφίες.
Η ημερίδα ξεκίνησε με τον Καθηγητή φυσικής Αγωγής, κάτοχο του πτυχίου UEFAPro και τεχνικό υπεύθυνο- συντονιστή προγράμματος Ακαδημίας ΠΑΟ, Θεόδωρο Ελευθεριάδη με θέμα «Οργάνωση και προγραμματισμός στα τμήματα υποδομής. Εξέλιξη και αξιοποίηση των ταλέντων στην Ελλάδα». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε τον τρόπο οργάνωσης και το μοντέλο εκπαίδευσης/ προπόνησης ώστε να ‘‘δημιουργηθούν’’ υψηλού επιπέδου ποδοσφαιριστές.
Συνέχισε αναλύοντας την κατηγοριοποίηση των ποδοσφαιριστών ανάλογα με την ηλικία τους καθώς και με τη στάση που θα πρέπει να έχει ένας προπονητής απέναντι στους αθλητές του. Επιπλέον τοποθετήθηκε το θέμα της εγκεφαλικής δυνατότητας του παίχτη από τις ‘‘φάσεις’’ τις οποίες δημιουργεί. Κατά την παρουσίαση θίχτηκε και το θέμα ατομικών προπονήσεων για παίχτες ταλέντα καθώς και η διαχείριση τόσο της ήττας όσο και της νίκης.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καθηγητής αθλητικής ψυχολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δογάνης με θέμα «Ποδοσφαιρικό ταλέντο: Μύθοι και πραγματικότητα». Ο εισηγητής κατέρριψε τους μύθους γύρο από την ονομασία ‘‘ταλέντο’’ εξηγώντας και αναλύοντας τι θεωρείται ταλέντο, πότε κάποιος είναι ταλέντο και πότε κάποιος έχει ταλέντο. Καθώς συμβούλεψε ιδιαίτερα τους δημοσιογράφους να μην κάνουν αλόγιστη χρήση της λέξης ‘‘ταλέντο’’.
Το λόγο έλαβε αργότερα ο Γιώργος Τόλιας, Γενικός διευθυντής σχολών Άρσεναλ Ελλάδος και Κύπρου, παρουσιάζοντας την «Οργάνωση συστήματος ανίχνευσης και ‘‘στρατολόγησης’’ παιχτών στην νεαρή ηλικία. Η περίπτωση της ArsenalFCEliteAcademy». Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τι είναι το scouting. Παρουσιάστηκε μια λεπτομερής περιγραφή σχετικά με τις δεξιότητες, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έχει ο scout. Τέλος παρουσιάστηκε το μοντέλο προπόνησης και σχεδιασμού της ArsenalFCEliteAcademy Ελλάδος και Κύπρου.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Γιάννης Ζαϊμάκης, καθηγητής της Κοινωνιολογίας του πολιτισμού και των τοπικών κοινωνιών στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Κοινωνιολογικές όψεις των ακαδημιών ποδοσφαίρου: Ανταγωνισμοί, ταυτότητα, διάκριση». Στην παρουσίαση έγινε λεπτομερής ανάλυση σχετικά με την ιστορική εξέλιξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των ακαδημιών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 καθώς και τις συνέπειες ανάπτυξής του. Τονίστηκαν οι προβληματισμοί και οι γκρίζες ζώνες του ποδοσφαίρου καθώς και ο ρόλος των εμπλεκόμενων φορέων.
Τελευταίος μίλησε ο Νίκος Κουνδουράκης, Διδάκτωρ Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Εργοφυσιολόγος- Προπονητής φυσικής κατάστασης ΠΑΕ ΟΦΗ 1925, ο οποίος παρουσίασε τους «Παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή και την ανάπτυξη ταλέντων στο παιδικό ποδόσφαιρο». Ο ίδιος αναφέρθηκε σε πολλά από τα ζητήματα που είχε θίξει ο κύριος Δογάνης, αναλύοντας και επεξηγώντας παραπάνω το ζήτημα για τα ‘‘ταλέντα’’ του αθλητισμού.
Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με το Πρόεδρο του ΠΣΑΤ , Σωτήρη Τριανταφύλλου ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με το αν βοηθάει μια τέτοια ημερίδα αθλητικούς συντάκτες και προπονητές στην καλύτερη επικοινωνία και προβολή του αθλητισμού απάντησε: «Νομίζω ότι βοηθάει πάρα πολύ και αυτός είναι και ο στόχος μας, να βοηθήσουμε ή και να κλείσουμε αυτό το θέμα που υπάρχει. Μόνο με τέτοιες ημερίδες και ειδικά μια όπως και τη σημερινή που αναφέρεται στο scouting και στις ακαδημίες ποδοσφαίρου που μπορούν να βρουν βεβαίως και να χρησιμοποιηθούν και για άλλα αθλήματα τα συμπεράσματα και τα όσα λέγονται εδώ πέρα θεωρώ ότι είναι χρήσιμες ειδικά όταν ‘‘πιάνουν’’ εξειδικευμένα θέματα και πολύ μεγάλα θέματα, θέματα τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν εύκολα.
Θέματα τα οποία έχουν πάρα πολλές πλευρές και θέματα που όπως έχουμε ακούσει κα από τις εισηγήσεις μέχρι τώρα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ακόμη δεν έχει συμφωνήσει σε βασικά ζητήματα. Για παράδειγμα αν το ταλέντο είναι έμφυτο ή αν φτιάχνεται και βεβαίως είναι υγιής αυτή η αντιπαλότητα. Η σημερινή λοιπόν ημερίδα μπορεί αν βοηθήσει πάρα πολύ και τους προπονητές, τους αθλητές, τους παράγοντες και τους γονείς που παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ιστορία. Ο ΠΣΑΤ είναι σταθερά προσηλωμένος στην διοργάνωση επιμορφωτικών ημερίδων για πολλά ζητήματα. Νομίζω ότι μόνο χρησιμότητα μπορούμε να βρούμε και να βοηθήσουμε και τους συναδέλφους αλλά και τους επίδοξους δημοσιογράφους να επιμορφοθούν πάνω σε τέτοια ζητήματα».
Σε δηλώσεις που μας παραχώρησε ο Αντώνης Παπουτσάκης, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΠΣΑΤ σχετικά με το πόσο μέσω αυτών των ενεργειών εκπαιδεύει τους δημοσιογράφους του σχετικά με εξειδικευμένα θέματα είπε: « Ένας από τους σκοπούς του ΠΣΑΤ είναι η επιμόρφωση. Αυτό σημαίνει ότι ένας σωστός και ενημερωμένος δημοσιογράφος, είναι σωστός και καλός δημοσιογράφος. Μέσω του ΠΣΑΤ πρώτον προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να ενημερώσουμε τα μέλη μας για διάφορα θέματα που τους απασχολούν αλλά και απασχολούν και μια μεγάλη μερίδα κόσμου και δεύτερον είναι να ενημερώσουμε και να βοηθήσουμε τις δυνάμεις μας με την εμπειρία μας να κάνουμε κάποια σεμινάρια και να επιμορφωθούν άτομα όπως παράγοντες, προπονητές, διαιτητές όλον τον κόσμο του αθλητισμού.
Αυτό είναι στις προτεραιότητες μας. Εμείς προσπαθούμε μέσα από τη γνωριμία που έχουμε από την περιφέρεια και το δήμο να φέρουμε πολλά παρόμοια γεγονότα, ημερίδες και διημερίδες έτσι ώστε να δώσουμε το ερέθισμα για τροφή σκέψης τον καθένα και ρωτούν ώστε να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα μας γιατί οι περισσότερο ακούμε παρά διαβάζουμε όλοι μας».



Καλαϊτζάκη Ειρήνη Ελένη 

(Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου)