Friday, April 7, 2017

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: «Γνώρισε και νίκησε την Κατάθλιψη»


Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ σας δίνει τις συμβουλές του. Η παρούσα επέτειος επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συγκεκριμένη ημέρα είναι η ημερομηνία, όπου ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 1948, ο οποίος αποτελεί εξειδικευμένο όργανο του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.

Κάθε χρόνο, ο οργανισμός επιλέγει μία από τις νόσους που απασχολούν την δημόσια υγεία διεθνώς και αφιερώνει τη συγκεκριμένη μέρα σε εκείνη όχι μόνο για να γιορτάσει την επέτειο, αλλά κυρίως για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, ώστε να ενημερώνεται σωστά. Άλλωστε όπως λένε και όλοι οι ειδικοί η πρόληψη σώζει ζωές.

Το 2017 αυτή η ημέρα έχει αφιερώσει την γιορτή της στην Κατάθλιψη. Στόχος της καμπάνιας που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο είναι, να βοηθήσει ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από την νόσο ή έχουν σοβαρά δείγματα κατάθλιψης. Πιο συγκεκριμένα ο Οργανισμός αποβλέπει στην καλύτερη ενημέρωση του κοινού για την κατάθλιψη, τα αίτια της, τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει συμπεριλαμβανομένης της αυτοκτονίας, αλλά και τι είδους βοήθεια μπορεί να παραχθεί για την πρόληψη και θεραπεία της νόσου.

Επιπλέον να ενημερώσει συγγενείς, φίλους και συμφοιτητές ανθρώπων με κατάθλιψη, για το πώς θα μπορέσουν να δώσουν υποστήριξη στα κοντινά τους πρόσωπα, αλλά και να τα βοηθήσουν να βγουν από το αδιέξοδο που πιστεύουν ότι ζουν. Επειδή η κατάθλιψη δεν είναι μία ανίατη ασθένεια, είναι μία διανοητική πάθηση η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Γιορτάστε λοιπόν αυτή τη μέρα με έναν διαφορετικό τρόπο και «κλείστε» ένα ραντεβού για εξετάσεις στον γιατρό σας ή έστω με τα κοντινά σας πρόσωπα… Και που ξέρετε μπορεί να σας σώσει τη ζωή.

Μανωλακάκη Μαρίνα
(Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας, ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηράκλειο Κρήτης)