Wednesday, April 5, 2017

''ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ''

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου οι σπουδαστές του τομέα Art and Design του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάριο για την τυπογραφία σε συσκευασία της Graphic Designer κας Ελεάνας Μαργέτας.

Στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο Ηράκλειο η κ. Ελεάνα Μαργέτα εξήγησε στους σπουδαστές του τομέα Art and Design τη διαδικασία της τυπογραφίας σε συσκευασία. Ξεκινώντας η κ. Μαργέτα συζήτησε με τους παρευρισκόμενους στο σεμινάριο για το τι πρέπει να κοιτάει ο καταναλωτής στα ράφια του σούπερ μάρκετ και τι σχέση έχουν τα χρώματα, ο σχεδιασμός και η εικόνα του προϊόντος σε συνδυασμό με την αγορά άρα και την κατανάλωση του.

Στη συνέχεια ανέλυσε την πρώτη επαφή του γραφίστα με τον πελάτη, πως γίνεται το πρώτο ραντεβού, πόσα προσχέδια πρέπει να κάνει, πως πρέπει να στήσει τη δουλεία του για να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα, πως πρέπει να γίνει η πληρωμή του γραφίστα, τα πνευματικά δικαιώματα του και την νομοθεσία. Μετέπειτα η κ. Μαργέτα έδειξε κοπτικά που έχουν να κάνουν με διάφορες συσκευασίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ενώ παράλληλα έγινε κριτική με γνωστά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά όσον αφορά την τυπογραφία τους.

Έπειτα από την ολοκλήρωση του σεμιναρίου η εισηγήτρια μίλησε στον σπουδαστή δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Γιάννη Δαγαλάκη για το πόσο προχωρημένη και σε τι επίπεδο βρίσκεται η γραφιστική στην Ελλάδα λέγοντας τα εξής:

«Στην Ελλάδα η γραφιστική βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο καθώς είναι αρκετά διαδεδομένη. Υπάρχουν γραφεία γραφιστικής που κάνουν εξαιρετική δουλειά και ανταγωνίζονται γραφεία του εξωτερικού»

Με αυτή τη φράση και με την Ελλάδα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο γνώσης περί του θέματος, το σεμινάριο έβαλε τέλος με τους σπουδαστές του τομέα Art and Design να μαθαίνουν χρήσιμα πράγματα που θα τους βοηθήσουν στη μελλοντική τους ενασχόληση με το επάγγελμα.

Γιάννης Δαγαλάκης
(Σπουδαστής Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης)