Monday, April 3, 2017

ΕΝΑ ΓΗΠΕΔΟ ΤΕΝΙΣ… «ΣΤΡΩΜΕΝΟ» ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το τένις στην Ελλάδα, ο Γιάννης Στεργίου δε το βάζει κάτω και συνεχίζει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Για τέταρτη συνεχόμενη, χρονιά δίνει το «παρών» στο δέκατο διεθνές τουρνουά τένις στη Κρήτη, LyttosBeach ITF ProCircuit, που ξεκίνησε την Δευτέρα 6 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 9 Απριλίου.

Σημειώνοντας νικηφόρο πέρασμα από τα προκριματικά του Futures των 15.000 δολαρίων, εξασφάλισε την πρόκρισή του στο κυρίως ταμπλό της 2ης εβδομάδας του τουρνουά.

Ο Στεργίου άφησε για λίγο τη ρακέτα του και μίλησε για το πώς βλέπει το τένις στην Ελλάδα, αλλά και τους στόχους του.

Υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τένις;


Θέλω να ελπίζω πως υπάρχει, άλλωστε κι εγώ στην Ελλάδα μένω και παίζω τένις. Είναι αναμφισβήτητα δύσκολα, λόγω του μικρού αριθμού παικτών συγκριτικά με το εξωτερικό, γιατί δεν μπορείς να βρεις παίκτες υψηλού επιπέδου, έτσι ώστε να βελτιώσεις κι εσύ κάποια πράγματα με το να αγωνίζεσαι μαζί τους. Όμως είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ύπαρξης προπονητών αλλά και ομίλων, οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν αρκετά.Επομένως υπάρχει μέλλον.

Είσαι στην Εθνική ομάδα τένις ανδρών, πώς νιώθεις που θα συμμετέχεις στο τουρνουά στην Βουλγαρία;

Είναι η τρίτη μου χρονιά στην Εθνική. Ήταν ένας απ’ τους στόχους που είχα από μικρός. Πάρα πολύ ωραία εμπειρία. Σίγουρα νιώθω υπερήφανος γιατί εκπροσωπώ τη χώρα μου σ’ ένα τόσο μεγάλο τουρνουά. Ελπίζω να πάμε και εκεί καλά.

Πώς βλέπεις το τουρνουά εδώ, στο Λύττος;


Συγκριτικά με πέρυσι και τα πέντε συνεχόμενα τουρνουά αυτές τις εβδομάδες,είναι πολύ πιο δύσκολα. Οφείλεται φυσικά στο γεγονός ότι ανέβηκαν τα έπαθλα, είναι 15.000 δολαρίων από 10.000 που ήταν τον προηγούμενο χρόνο.Επομένως συμμετέχουνολοένα και περισσότεροι παίκτες.

Από Ελλάδα είναι λίγες οι συμμετοχές…
Ναι, απ’ την Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι περισσότερες οι συμμετοχές. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τα παρατάνε. Αλλά ακόμα και για πιο μικρές ηλικίες νομίζω είναι πάρα πολύ ωραία εμπειρία να ‘ρθεις εδώ πέρα και να παίξεις σε τέτοιο επίπεδο. Δεν ξέρω γιατί δεν έρχονται.

Να πάμε τώρα σ’ ένα θέμα που έχει επηρεάσει όλους τους τομείς, πόσο μάλλον και τον αθλητισμό. Αναφερόμαστε φυσικά στην οικονομική κρίση. Σ’ έχει κάνει να σκεφτείς να παρατήσεις το τένις για να κάνεις οτιδήποτε άλλο;

Σίγουρα το σκέφτεσαι γιατί θέλεις κι εσύ να βγάλεις κάποια λεφτά, να βοηθήσεις εσένα και την οικογένειά σου, να μην την επιβαρύνεις. Η αλήθεια είναι ότι το σκέφτηκα να σταματήσω και να γίνω προπονητής, γιατί κι εκεί είχα κάποιες προτάσεις, αλλά ήθελα να προσπαθήσω να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ και τότε να σταματήσω.

Ποιος είναι ο στόχος σου για το μέλλον;
Να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ. Αυτό σκέφτομαι αυτή τη στιγμή. Πέρυσι είχα βάλει στόχο να φτάσω τη χιλιάδα. Έφτασα πολύ κοντά. Υψηλότερος στόχος είναι εννοείται να παίξω σ’ ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά, όπως GrandSlam. Γνωρίζω όμως πως είναι πολύ δύσκολο.

Παρά το γεγονός πως το τένις είναι ένα αρκετά ακριβό άθλημα, λόγω του εξοπλισμού και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που το έχει πλήξει, ο Γιάννης Στεργίου παρακινεί τους νέους να ξεκινήσουν να παίζουν και ίσως να… «γλυκαθούν», όπως «γλυκάθηκε» κι εκείνος στα πέντε του χρόνια.

Μιχαέλα Λιονάκη - Γιώτα Αρχοντάκη
(Σπουδάστριες Δημοσιογραφίας, ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης)