Thursday, April 20, 2017

Παζάρι Αγάπης…



Για ακόμη μια χρονιά το Κέντρο Ειδικών Παιδιών «Ζωοδόχος Πηγή» διοργάνωσε Πασχαλινό Παζάρι στην Πλατεία Αγίας Αικατερίνης. Το παζάρι διήρκησε 12 ημέρες και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Στο παζάρι πωλούνταν πασχαλινά είδη, λαμπάδες και δώρα, αρωματικά φυτά και είδη εργαστηρίου υφαντικής – ραπτικής, τα οποία είναι δημιουργίες των παιδιών.
Η «Ζωοδόχος Πηγή» δημιουργήθηκε το 1991 και σήμερα παρέχει υπηρεσίες σε 50 άτομα με αυτισμό ή/και νοητική υστέρηση και στις οικογένειες τους.
Εκεί συναντήσαμε τον Μηναδάκη Αγαπήτο, καθηγητή φυσικής αγωγής και εργαζόμενο στη «Ζωοδόχο Πηγή» και μιλήσαμε μαζί του. Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο δήμος Ηρακλείου στήριξε την προσπάθεια αυτή μας απάντησε ότι: «Σαφώς ο δήμος Ηρακλείου είναι αρωγός, καθώς χορηγεί την άδεια και το μέρος του παζαριού και γενικότερα έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του δήμου σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία παίρνει η “Ζωοδόχος Πηγή”».
Επιπλέον μας πληροφόρησε πως: «Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη, διότι μέσω του παζαριού γίνεται κοινοποίηση του έργου αυτών τον παιδιών και ο κόσμος στηρίζει την προσπάθεια αυτή».
Ακόμη μας μίλησε για την ικανοποίηση που νιώθουν τα παιδιά αυτά, επισημαίνοντας: «Το κάθε παιδί έχει το δικό του κομμάτι ευθύνης στις κατασκευές που δημιουργούμε. Όταν τελειώσουν το δικό τους κομμάτι εργασίας νιώθουν τεράστια ικανοποίηση γιατί και αυτό συνέβαλε σε αυτή την προσπάθεια και το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερο και το παιδί επιβραβεύεται στο ακέραιο. Ταυτόχρονα δημιουργούν και κάποια έσοδα με τα οποία αγοράζονται νέα υλικά για καινούργιες κατασκευές αλλά και για άλλους σκοπούς του κέντρου».
Ερωτηθείς να απαντήσει για την δημιουργική απασχόληση αυτιστικών παιδιών μας απάντησε ότι: «Είναι πολύ καλό που τα παιδία αυτά απασχολούνται δημιουργικά γιατί με αυτόν τον τρόπο νιώθουν ενεργά μέλη και έτσι είναι χαρούμενα». Επίσης μας δήλωσαν ότι: « Τα παιδία αυτά θέλουν πολύ αγάπη και κάτι το όποιο να τα κάνει να αισθάνονται χρήσιμα όποτε είναι πολύ ωραία αυτή η ενέργεια της “Ζωοδόχου Πηγής” και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους αρμόδιους»
Ειρήνη Ελένη Καλαϊτζάκη 
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηράκλειο Κρήτης