Wednesday, March 29, 2017

"Το αδυνάτισμα και εγώ"

Την Τρίτη (28/3) πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης, σεμινάριο με τίτλο ''το αδυνάτισμα και εγώ'', με εισηγητή τον κ. Ιωάννη Τσαγκατάκη, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο κ. Τσαγκατάκης είναι συγγραφέας του ομώνυμου, με το σεμινάριο, βιβλίου, το οποίο παρουσίασε στους φοιτητές των τμημάτων Διατροφολογίας και Αισθητικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια του σεμιναρίου: «Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν δύο φανταστικοί χαρακτήρες, ο Αγάπιος και ο Αρέτιος, όπου ο Αγάπιος είναι ένας σύμβουλος διατροφικής αγωγής που προσπαθεί να βοηθήσει τον Αρέτιο στο να αδυνατίσει. Δημιούργησα αυτό το βιβλίο για να δώσω την ευκαιρία στο αναγνωστικό κοινό να αποκτήσει σημαντικές γνώσεις για τις θερμιδικές ανάγκες, τα θρεπτικά συστατικά και το πως να δημιουργήσουν ένα διαιτολόγιο βασισμένο σε μια από τις αποδεδειγμένα πιο υγιείς διατροφές, την κρητική διατροφή. Το βιβλίο μου δεν απευθύνεται τόσο σε κάποιον ο οποίος προσπαθεί να αδυνατίσει, όσο σε εκείνους που θέλουν να υιοθετήσουν ένα υγιεινό, σωστό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής, απευθύνεται δηλαδή στον κάθε ένα και την κάθε μια από εμάς». 

Πέραν της παρουσίασης του βιβλίου του στους σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης, ο κ. Τσαγκατάκης μίλησε εκτενώς για την κρητική κουζίνα και τις διατροφικές συνήθειες των Κρητών, τόσο ζωικής όσο και φυτικής προελεύσεως. Αναφέρθηκε στο μέλι και τις ευεργετικές του ιδιότητες αλλά και στα αρωματικά φυτά της Κρήτης, πολλά από τα οποία όχι μόνον είναι αποδεδειγμένα πλούσια σε θεραπευτικές και άλλες ιδιότητες αλλά φυτρώνουν μόνο στην Κρήτη, όπως για παράδειγμα το Δίκταμο. 

Στην παρουσίαση του ο κ. Τσαγκατάκης δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις συνήθειες των Κρητών, οι οποίοι συμπεριελάμβαναν στη διατροφή τους τα φρούτα, τα ωμά λαχανικά και βέβαια το κρέας, ενώ το γεύμα τους συνόδευαν πάντα με ένα ποτήρι ρακί. 

Αναφορικά με τη σημασία τόσο της κρητικής διατροφής όσο και του σεμιναρίου αυτού, ο κ. Τσαγκατάκης ανέφερε: «Στο σεμινάριο μίλησα εκτενώς για την κρητική διατροφή σε σχέση με το αδυνάτισμα. Έχω κάνει μια έρευνα εμπεριστατωμένη, πλούσια σε εικόνες και θα βοηθήσει τους σπουδαστές να κατανοήσουν την σημασία της κρητικής διατροφής, στην οποία έχω επικεντρωθεί εδώ και χρόνια».

Συμπληρώνοντας για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, ο ίδιος τόνισε: «Συνήθως λένε ότι οι Έλληνες έχουν κακές διατροφικές συνήθειες και ότι έχουν στραφεί περισσότερο στα ταχυφαγεία, αλλά στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια λόγω των οικονομικών συγκυριών όλο και περισσότερος κόσμος μαγειρεύει στο σπίτι του, πράγμα που τους ωφελεί κυρίως στην υγεία τους. Σχετικά με την κρητική διατροφή, θεωρώ ότι το προπύργιο της είναι το ελαιόλαδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό από μόνο του την κάνει τόσο σημαντική. Η κρητική διατροφή αποτελείται από ένα σύνολο τροφίμων τα οποία προσφέρουν στον άνθρωπο όλα όσα χρειάζεται». 

Μέσα από το σεμινάριο οι φοιτητές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ γνώρισαν την κρητική διατροφή με το βιβλίο και τα λόγια ενός ανθρώπου που έχει βασίσει τη ζωή του στη διερεύνηση και γνωστοποίηση της, εφοδιάζοντας τους με την γνώση και την εμπειρία του και αφήνοντας όλους τους φοιτητές ικανοποιημένους και πιο συνειδητοποιημένους για την αξία της κρητικής διατροφής. 

Νίκος Τριγώνης 
(Σπουδαστής Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης)