Tuesday, March 28, 2017

Γνωρίζοντας τα μελλοντικά ταλέντα του τένις...

Μια πρώτης τάξης ευκαιρία είχαν σήμερα οι φοιτητές του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης, καθώς τη Δευτέρα (27/3) επισκέφτηκαν το ξενοδοχείο Lyttos Beach όπου λαμβάνει χώρα το 10th Lyttos Beach Circuit Hersonissos, το οποίο είναι το διεθνές πρωτάθλημα Futures ανδρών και γυναικών.

Οι φοιτητές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης, πέρα από την ξενάγηση στο χώρο όπου γίνεται το τουρνουά, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και δύο αγώνες του τουρνουά. Ο πρώτος αγώνας ήταν ανάμεσα στον Benjamin Siguin από τον Καναδά και τον Fabien Salle από την Γαλλία, με τον Καναδό να κερδίζει 2-0 στα σετ τον αντίπαλο του με σκορ 6-4 σε κάθε σετ. Στον δεύτερο αγώνα, ο Joshua Rose από την Μεγάλη Βρετανία αντιμετώπιζε τον Alexander Jhun, επίσης από την Μεγάλη Βρετανία. Νικητής από το ζευγάρι αυτό αναδείχθηκε ο Alexander Jhun με 2-0 σετ επί του αντιπάλου του και σκορ 6-2 και 6-3 σε κάθε σετ αντίστοιχα.

Μετά τους δύο αγώνες αυτούς, οι φοιτητές της σχολής μας συζήτησαν με τον κ. Γιάννη Βουράκη, υπεύθυνο για την διοργάνωση του τουρνουά, ο οποίος αναφέρθηκε στα στοιχεία της επιτυχίας του τουρνουά καθώς επίσης και στους αθλητές που φιλοξενεί στην Κρήτη.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του κ. Βουράκη στον σπουδαστή της σχολής μας, Νίκο Τριγώνη:
Αναφορικά με τη δομή του τουρνουά ο κ. Βουράκης τόνισε τα εξής: "Κοιτάξτε, στην αρχή γίνονται τα προκριματικά του τουρνουά, το οποίο είναι 64άρι, δηλαδή αποτελείται από 64 παίκτες. Μετά τα προκριματικά είναι το κυρίως ταμπλό, η τελική φάση του τουρνουά, το οποίο είναι για 32 θέσεις. Αυτές τις θέσεις λαμβάνουν οι 18 καλύτεροι του τουρνουά, 8 αθλητές προκύπτουν από τα προκριματικά, 4 αθλητές μέσω των wildcard invitations, δηλαδή 4 προσκλήσεις για το κυρίως ταμπλό που δίδονται σε παίκτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν μέσω του τουρνουά και είναι φέρελπις, και δύο αθλητές ακόμα προκύπτουν από τα special exempts. Τα special exempts αποτελούνται από μια διαδικασία κατά την οποία δύο παίκτες που δεν είναι στο κυρίως ταμπλό, εφόσον έχουν φτάσει στην ημιτελική ή τελική φάση άλλου τουρνουά, να καταφέρουν να συμμετάσχουν στο κυρίως ταμπλό του τουρνουά που πρόκειται να γίνει. Αυτό συμβαίνει μόνο εφόσον ο αθλητής αναφέρει στον επιδιαιτητή του τουρνουά που βρίσκεται ότι θέλει να συμμετάσχει και στο άλλο τουρνουά, οι επιδιαιτητές των δύο διοργανώσεων επικοινωνούν και με τους 2 αυτούς αθλητές διαμορφώνεται το κυρίως ταμπλό της διοργάνωσης",

Ενώ για τη γνώμη του για το επίπεδο του τένις στην Ελλάδα, ο ίδιος συμπλήρωσε: "Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στην Ελλάδα. Όλοι οι όμιλοι, δημόσιοι ή ιδιωτικοί είναι γεμάτοι. Το τένις έχει ξεφύγει από την λογική ότι είναι για την ελίτ, έχει γίνει μαζικό, για τον κόσμο. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό, μιας και βάση ερευνών είναι το τρίτο σε δημοφιλές άθλημα στην Ελλάδα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ξαφνικά θα έρθουν πολλές διακρίσεις για την χώρα μας. Είναι σημαντικό σε ένα άθλημα να υπάρχουν πρότυπα, αυτό του δίνει ζωή και ώθηση. Λαμπρό παράδειγμα αυτού ο Τσιτσιπάς, ο οποίος μάλιστα στα 19 του βρίσκεται στην διακοσιοστή θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Σαν χώρα, θεωρώ πως μπορούμε να περιμένουμε διακρίσεις από τον Τσιτσιπά και την Σάκαρη, πράγμα που θα δώσει το βήμα στο άθλημα να ανθίσει στην Ελλάδα αλλά και το έναυσμα στα νέα παιδιά να στραφούν στο τένις".

Τέλος για τα μελλοντικά σχέδια του ίδιου για τη διεξαγωγή περισσότερων τουρνουά στην Κρήτη, ο κ. Βουράκης ήταν ξεκάθαρος: "Το τένις στην Κρήτη ουσιαστικά ξεκίνησε δυναμικά το 2012, όπου συνήθως γινόταν σε τενιστικούς ομίλους. Για να διοργανωθεί ένα τέτοιο τουρνουά, χρειάζονται περίπου τριάντα χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα για τα χρηματικά έπαθλα και πέντε χιλιάδες ευρώ για τους διαιτητές, πράγμα που σημαίνει οτι για την διοργάνωση πέντε τουρνουά χρειάζονται περίπου διακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Παλιότερα, τα χρηματικά έπαθλα κυμαινόταν στις δέκα χιλιάδες ευρώ, πράγμα που άλλαξε η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Τένις (I.T.F.). Τα τουρνουά γίνονται πλέον χωρίς την χρηματοδότηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας, πράγμα που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα με αποτέλεσμα να χαθούν σιγά σιγά τα τουρνουά. Η ιδέα για το συγκεκριμένο τουρνουά ήταν να γίνει σε ένα ξενοδοχείο το οποίο θα διαθέτει τις αθλητικές υποδομές και στο οποίο ο αθλητής θα έχει τη δυνατότητα να φάει, να παίξει τένις και να νιώθει άνεση. Εγώ μαζί με τον Αντώνη Καλαϊτζάκη και τον Μανώλη Κληρονόμο δώσαμε σε αυτή την ιδέα σάρκα και οστά και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι τον Οκτώβριο έως Νοέμβριο του 2017 θα επαναληφθεί το ίδιο τουρνουά, διαρκείας πέντε εβδομάδων, εδώ, στις εγκαταστάσεις του Lyttos Beach".

Αφού ευχαρίστησαν τον κ. Γιάννη Βουράκη για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαν και τα νέα πράγματα που γνώρισαν και είδαν, οι φοιτητές του τμήματος δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου Κρήτης επέστρεψαν πίσω στο Ηράκλειο. Η επίσκεψη αυτή σίγουρα θα αποτελεί μια όμορφη εμπειρία που οι φοιτητές θα κουβαλάνε μέσα τους για πάρα πολύ καιρό.
Νίκος Τριγώνης
 (Σπουδαστής Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης)