Tuesday, April 10, 2018

Δημοσιογραφία και περιβάλλον

Το τμήμα δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ  επισκέφτηκε τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, όπου παρακολούθησε το σεμινάριο “Natura 2000” με εισηγητή τον Γιώργο Σμπώκο, συντονιστή δικηγόρο του Δικηγορικού Συλλόγου. Το σεμινάριο αναφερόταν στην μόλυνση του περιβάλλοντος από φυσικά αίτια αλλά και από βιομηχανίες που μολύνουν τα ποτάμια και τις θάλασσες της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Μάλιστα ο εισηγητής έδωσε κάποια “tips” στους φοιτητές για το πώς να κάνουν σωστά ερωτήσεις σχετικά με το περιβαλλοντολογικό ρεπορτάζ, ενώ στο τέλος του σεμιναρίου οι φοιτητές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ πέρασαν στο πρακτικό κομμάτι, στο οποίο χωριζόμενοι σε δύο ομάδες απάντησαν στα ερωτήματα του εισηγητή.


Έπειτα από το πέρας του σεμιναρίου, ο κ. Σμπώκος μίλησε στο blog του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και αναφέρθηκε τόσο για τον στόχο του σεμιναρίου, όσο και τις δράσεις που κάνει ο ίδιος με τους συναδέλφους του προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που μαστίζουν την πόλη αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

Ποιος είναι ο στόχος των σεμιναρίων και τι είναι αυτό που θέλετε να περάσετε στους φοιτητές;
«Ο στόχος είναι να δούμε τη σχέση μεταξύ δικαίου- περιβάλλοντος  και δημοσιογραφίας. Αυτό που θέλω να περάσω στους φοιτητές είναι πρώτον σε επίπεδο γνώσης, να ξέρουν που υπάρχουν οι νόμοι και τι περιλαμβάνουν γενικότερα για το περιβάλλον. Σε επίπεδο ικανότητας δηλαδή να ξέρουν να διαβάζουν έναν νόμο, πώς να βάζουν ερωτήματα και πώς να επεξεργάζονται μία είδηση. Σε επίπεδο στάσης, να ξέρουν δηλαδή ποια είναι η ηθική στάση που πρέπει να έχουν απέναντι σε ζητήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης ή σε προστατευόμενες περιοχές και πως πρέπει ως δημοσιογράφοι να αντιληφθούν το κοινωνικό τους ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος».

Τι εννοούμε με τον όρο «περιβαλλοντικό έγκλημα»;
«Περιβαλλοντικό έγκλημα είναι κάθε πράξη παράνομη και αξιόποινη, δηλαδή μου επισύρει μία ποινή κατά τον ποινικό κώδικα. Περιβαλλοντικό έγκλημα απλά είναι κάθε παράβαση που σχετίζεται με μια περιβαλλοντολογική επίπτωση».

Ένα περιβαλλοντολογικό έγκλημα γίνεται εσκεμμένα;
«Υπάρχουν περιβαλλοντολογικά εγκλήματα που γίνονται με δόλο, δηλαδή με πρόθεση, όπως για παράδειγμα η λαθροθηρία, το κυνηγήσεις δηλαδή ένα είδος της άγριας πανίδας. Υπάρχουν όμως και περιβαλλοντολογικά εγκλήματα που γίνονται από αμέλεια, όπως ένας εμπρησμός εξ αμελείας, δηλαδή ένας εμπρησμός που θα ξεκινήσει από το κάψιμο κλαδιών σε μία αγροτική περιοχή».

Πέρα από τα Λινοπεράματα, ποιες άλλες βιομηχανίες επηρεάζουν την θάλασσα ή και τον αέρα της Κρήτης;
«Τον αέρα επηρεάζουν κυρίως οι λατομικές δραστηριότητες λόγω της σκόνης. Η βιομηχανία πλαστικών σίγουρα, υπάρχει βιοτεχνικό βιομηχανικό πάρκο, έχει κλήση σε ρίπους που πρέπει να μετριούνται. Τη θάλασσα επηρεάζουν πετρελαϊκή ρύπανση στα νότια της Κρήτης και  στο Βορρά και στο Νότο στην περιοχή του Ηρακλείου, που από την μια έχουμε εκφορτώσεις πετρελαίου στα Λινοπεράματα και στην περίπτωση του Νότου στους Καλούς Λιμένες, που έχουμε πάλι εκφορτώσεις. Εκεί κατά την εκφόρτωση έχουμε πάντα μικρές ποσότητες που εκρέουν. Η θάλασσα όμως ρυπαίνεται και από λύματα που ανεπεξέργαστα και παράνομα χύνονται με υπόγειους αγωγούς, δραστηριότητες που είναι στην αρμοδιότητα κατά το χερσαίο κομμάτι της αστυνομίας για τη δίωξη και κατά το θαλάσσιο κομμάτι του λιμενικού». 


Ρεπορτάζ: Φιλίτσα Στεφανάκη (Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης)