Tuesday, January 23, 2018

Γεύσεις ... με αρώματα παράδοσης

















Ένα διήμερο σεμινάριο με τίτλο «Δημιουργική Κουζίνα Βασισμένη στην Παράδοση» 
πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ Ηρακλείου Κρήτης με εισηγητή τον διάσημο Έλληνα Σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη.
Ο Γιάννης Μπαξεβάνης αρχικά συζήτησε με τους σπουδαστές για τους κανόνες που έχει η μαγειρική, εξηγώντας τους ότι είναι ένα επάγγελμα το οποίο απαιτεί σεβασμό και αγάπη. Το πρώτο θα πρέπει να υπάρχει απέναντι στα υλικά που χρησιμοποιεί ένας σεφ προκειμένου να μην τα αλλοιώνει και να τα παραποιεί και το δεύτερο στον κόπο και την προσπάθεια που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση ενός πιάτου.

Μίλησε για τους σωστούς συνδυασμούς των υλικών που πρέπει να γίνονται, ενώ επιπρόσθετα τόνισε ότι η σκέψη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο μαγείρεμα καθώς βοηθάει έναν σεφ να γνωρίζει τι επιλέγει, με ποιόν τρόπο μαγειρεύει ώστε να μην επαναλαμβάνεται και έτσι να κάνει εκείνος την διαφορά.
Ο ίδιος είναι λάτρης της παραδοσιακής κουζίνας και όπως ανέφερε  πρέπει να υπάρχει μια προσωπικότητα στην Ελληνική κουζίνα, δηλαδή ακόμα και οι νέοι μάγειρες να διατηρούν την ταυτότητα της.
Στην συνέχεια μαγείρεψε στους μαθητευόμενους τέσσερις συνταγές:
·         Ταραμά με γαρίδες ψημένες στα φύκια,
·         Σούπα τσουκνίδας με ξινόχοντρο και αρνίσια γιουβαρλάκια,
·         Σιγοψημένο κόκορα με χοντρό μακαρόνι σάλτσα καυκαλήθρας και ξινομυζήθρα,
·         Φρέσκια μυζήθρα σορμπέ θυμάρι με λαδολέμονο, κανταϊφι και φύλλα μουστάρδας, χρησιμοποιώντας μέσα σε αυτές αγνά υλικά πλούσια σε θρεπτικές ουσίες αντικαθιστώντας όπως είπε και ο ίδιος τα τυποποιημένα παρασκευάσματα.
Στο τέλος οι σπουδαστές είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα πιάτα και να παραθέσουν τυχόν ερωτήσεις.

Ειρήνη Θεργιάκη (φοιτήτρια δημοσιογραφίας Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ Ηρακλείου Κρήτης)

Επιμέλεια φωτογραφίας: Μιχάλης Βαράκλας