Wednesday, January 3, 2018

Παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Θωμά Μαύρου στο Ηράκλειο


Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (15/12) στο Πολύκεντρο Νεολαίας για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Θωμά Μαύρου. Υπεύθυνοι για την διοργάνωση ήταν ο Σύνδεσμος Φίλων ΑΕΚ ( ΣΦΑΕΚ ) Ηρακλείου Κρήτης με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του, της οποίας ο τίτλος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το σύνθημα «Ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο θεός», που ακουγόταν για χρόνια στις εξέδρες των γηπέδων.
Ο Θωμάς Μαύρος είναι πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Α’ Εθνική με 260 γκολ. Το 1979 κατέκτησε το αργυρό παπούτσι με μόλις 3 γκολ λιγότερα από τον κάτοχο του χρυσού, τον Ολλανδό Κις Κίστ. Συμμετείχε επίσης στην Εθνική ομάδα από το 1972 ως το 1984 και στη Μικτή ομάδα Κόσμου.
Μικροί και μεγάλοι φίλοι της ΑΕΚ και όχι μόνο, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς, είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν μαζί του, αγόρασαν το βιβλίο και του ζήτησαν χειρόγραφη αφιέρωση. Παρευρέθηκαν επίσης και πολλά παιδιά από την ακαδημία της ΑΕ Κατσαμπά στο Ηράκλειο.
Στην παρουσίαση του βιβλίου, εκτός από τους πολίτες του Ηρακλείου, έδωσαν το παρόν και πολλοί άλλοι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές τόσο της ΑΕΚ όσο και άλλων ομάδων, όπως ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο Δημήτρης Βολονάκης, ο Μιχάλης Τζιράκης, ο Νίκος Νιόπλιας, ο Σήφης Κορωνάκης, ο οποίος είναι πρόεδρος του συνδέσμου παλαίμαχων του ΟΦΗ. Παρών ήταν επίσης ο Περιφερειακός σύμβουλος, Νίκος Συριγωνάκης αλλά και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. Όλοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον Θωμά Μαύρο, χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα ως τον κορυφαίο παίκτη που έχει περάσει από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έναν άνθρωπο που δίκαια κατέχει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ και που με την ποδοσφαιρική του αξία έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του. Δεν στάθηκαν όμως μόνο στο κομμάτι του ποδοσφαίρου αλλά αναφέρθηκαν και στον χαρακτήρα του και στο ήθος του.
Αυτό που ώθησε τον Θωμά Μαύρο να γράψει το βιβλίο αυτό είναι, όπως είπε και ο ίδιος «τα μικρά παιδιά, με την ευχή να αγαπήσουν το ποδόσφαιρο, να ακούνε τον προπονητή τους και να δουλεύουν με ταπεινότητα και υπευθυνότητα».
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της εκδήλωσης και συγκεκριμένα σε ερώτηση για το ποδόσφαιρο εκείνης της εποχής συγκριτικά με το ποδόσφαιρο σήμερα, ο Θωμάς Μαύρος ανέφερε: «Το ποδόσφαιρο τότε ήταν πιο τεχνικό, πιο ποιοτικό ενώ σήμερα δεν είναι. Τότε ένα ταλέντο, ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής μπορούσε να το δείξει, τώρα πολύ αμφιβάλλω. Πρέπει να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, στυλ ρομπότ. Αυτό δεν αρέσει στον κόσμο. Τότε ο κόσμος απολάμβανε το ποδόσφαιρο, έβλεπε μεγάλους παίκτες, φοβερές ενέργειες. Τώρα δεν τα βλέπει και οπωσδήποτε δεν τον ευχαριστεί και αυτό αποδεικνύεται από το ότι δεν πηγαίνει στο γήπεδο. Πολύ σημαντικό, πολύς κόσμος έχει φύγει, έχει στρέψει την πλάτη στο ποδόσφαιρο και αυτό πρέπει να προβληματίσει τους ιθύνοντες. Πρέπει να βρεθούν μεγάλοι παίκτες, ταλέντα, που να προσφέρουν το κάτι παραπάνω στον κόσμο. Και για να υπάρξει αυτό πρέπει να βρουν ποιοι είναι αυτοί οι παίκτες, όπως βρήκαν εμένα, τον Δομάζο, τον Παπαϊωάννου, τον Σιδέρη και πολλούς άλλους. Πρέπει να ασχοληθούμε πάρα πολύ με τα ταλέντα σε μικρή ηλικία». Ο Θωμάς Μαύρος αναφέρθηκε επίσης στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, υποστηρίζοντας ότι «το βασικό πράγμα είναι η αγάπη, να μην μπορέσει τίποτα άλλο να τους πάρει την αγάπη για το ποδόσφαιρο» και συνέχισε: «Χρειάζεται πολύ προπόνηση, πάρα πολλή δουλειά πάνω σε τεχνικά θέματα, τα οποία είναι το αλφάβητο του ποδοσφαίρου. Αυτά έχουν κούραση αλλά πρέπει να τα υπομείνουν, να αντέξουν. Το βασικό όμως είναι η αγάπη και η δίψα για καινούργια πράγματα, για στόχους υψηλούς». Σχετικά με την φετινή πορεία της ΑΕΚ, στην οποία έζησε πολλές μεγάλες στιγμές, δήλωσε: «Η ΑΕΚ μέχρι στιγμής με έχει ικανοποιήσει απόλυτα, παίζει καλύτερα από άλλες ομάδες, ειδικά τις διεκδικήτριες του τίτλου και βλέπω ένα μέλλον, εφόσον συνεχίσει έτσι, πολύ καλό. Να πάρουμε δηλαδή το πρωτάθλημα και να προχωρήσουμε και με την Ντιναμό Κιέβου. Η ΑΕΚ μπορεί εφόσον συνεχίσει να παίζει με αυτό το πνεύμα, την ομαδικότητα, αυτή την όμορφη ατμόσφαιρα που υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Σιδεράκη Μένια (Φοιτήτρια δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου).