Εκεί θα λάβει μέρος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και η ΑΚΜΗ Running Team. Στην ομάδα αυτή, η οποία δημιουργήθηκε το 2015 και έλαβε μέρος για πρώτη φορά στον 33ο Μαραθώνιο, συμμετέχουν σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ αλλά και αθλητές – πρωταθλητές του ΣΕΓΑΣ. Πρόκειται για μια από τις πέντε μεγαλύτερες ομάδες που λαμβάνουν μέρος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης ο αριθμός των συμμετεχόντων στην κλασική διαδρομή ανέρχεται στις 18.500 χιλιάδες ενώ οι θέσεις για τους αγώνες δρόμου των 5 και 10 km έχουν συμπληρωθεί από την πρώτη μέρα έναρξης των εγγραφών.
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένας σύγχρονος αγώνας, υπό την αιγίδα της AIMS και της IAAF, έχοντας κερδίσει μία θέση ανάμεσα στους καλύτερους Μαραθωνίους του κόσμου. Μάλιστα η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου από το 2010 συμπεριέλαβε τον αγώνα στους «Χρυσούς Μαραθώνιους» του πλανήτη, κάτι που σημαίνει ότι είναι μεταξύ των 25 που έχουν αυτό το προνόμιο από τους τουλάχιστον 700 που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στα αγωνίσματα είναι η εξής:
ΑΓΩΝΑΣ 5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ
O αγώνας δρόμου 5 km αρχίζει στις 07:45 το πρωί και στις 16:00 το απόγευμα και διέρχεται από το Παναθηναϊκό Στάδιο κατά μήκος της διαδρομής Λ. Αμαλίας – Πανεπιστημίου - Ρήγα Φεραίου – Ακαδημίας - Λ. Βασ. Σοφίας - αναστροφή Λ. Βασ. Σοφίας - Λ. Βασ. Σοφίας - Ηρ. Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.
ΑΓΩΝΑΣ 10 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ
Ο αγώνας δρόμου 10 km αρχίζει στις 08:35 και διέρχεται από το Παναθηναϊκό Στάδιο κατά μήκος της διαδρομής Λ. Αμαλίας-Πανεπιστημίου-Χαρ. Τρικούπη-Ακαδημίας-Λ. Βασ. Σοφίας-Φειδιππίδου-Λ. Μεσογείων-αναστροφή Λ. Μεσογείων (Σχολές Αστυνομίας)-Λ. Μεσογείων-Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου -Λ. Μεσογείων - Λ. Βασ. Σοφίας - Ηρ. Αττικού-Παναθηναϊκό Στάδιο.
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ
O αγώνας της κλασικής διαδρομής (42 km) του μαραθωνίου ξεκινάει στις 09:00 και η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι δρομείς είναι: Λ.Μαραθώνος-Μαραθωνομάχων- Τύμβος Μαραθώνα - Λ.Μαραθώνος - Λ.Μεσογείων - Μιχαλακοπούλου-Φειδιππίδου -Λ.Β.Σοφίας - Ηρώδου Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.
Ιστορικά στοιχεία
Η ιδέα της γέννησης αυτού του αθλήματος οφείλεται στον Γάλλο γλωσσολόγο Michel Breal φίλο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν που πρότεινε κατά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα «την επανάληψη του διάσημου εκείνου δρόμου που εξετέλεσε ο στρατιώτης του Μαραθώνα». Πρόκειται για τον Αθηναίο αγγελιοφόρο Φειδιππίδη, ο οποίος το 490 π.Χ. έτρεξε από τον Μαραθώνα και συγκεκριμένα από το πεδίο της μάχης, στην Αθήνα για να ανακοινώσει τη νίκη των Αθηναίων εναντίον των Περσών στη μάχη που είχε διεξαχθεί. Πρόλαβε να πει «Νενικήκαμεν» πριν πέσει νεκρός, λόγω της εξάντλησης.
Στον πρώτο Μαραθώνιο που πραγματοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 νικητής αναδείχθηκε ο Σπύρος Λούης με χρόνο 2:58:50. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Χαρίλαος Βασιλάκος με χρόνο 3:06:03.
Ο Μαραθώνιος με τη μορφή που ξέρουμε σήμερα διεξήχθη για πρώτη φορά το 1955 και γινόταν κάθε δυο χρόνια μέχρι το 1967, οπότε και καθιερώθηκε ως ετήσιος αγώνας που θα γινόταν στις 6 Απριλίου, ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1986, η οποία καθορίστηκε να εορτάζεται ως «ολυμπιακή ημέρα» από την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων της Ελλάδας. Αποτελούσε παράλληλα και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου. Η διοργάνωση μεταφέρθηκε τον Οκτώβριο από το 1972 και για πρώτη φορά μπορούσαν να συμμετέχουν και μη συστηματικοί αθλητές. Εξαιτίας όμως της απήχησης που είχε ο Μαραθώνιος της 6ης Απριλίου αποφασίστηκε από το 1973 ως το 1980 να πραγματοποιούνται και οι δυο αγώνες. Από το 1974 ξεκίνησε να γίνεται παράλληλα και γυναικείος αγώνας.
Διεθνής Μαραθώνιος «Γρηγόρης Λαμπράκης» (από 1983)
Από το 1983 ο ΣΕΓΑΣ ανέλαβε τη διοργάνωση του Διεθνούς Μαραθωνίου. Τον αφιέρωσε στη μνήμη του Έλληνα βαλκανιονίκη και ειρηνιστή πολιτικού Γρηγόρη Λαμπράκη. Η διοργάνωση έχει μικτό χαρακτήρα, τόσο για πρωταθλητές όσο και για μη ανταγωνιστικούς δρομείς και έχει καθιερωθεί να διεξάγεται τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου.
Ρεκόρ Μαραθωνίου
Μαραθώνιος
Το ρεκόρ κλασσικής διαδρομής στους άνδρες ανήκει στον Felix Kipchirchir Kandie από την Κένυα. Το ρεκόρ 2:10:36 σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2014. Στις γυναίκες κάτοχος του ρεκόρ 2:26:20 που σημειώθηκε στις 22 Αυγούστου 2004 στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας είναι η Mizuki Nogutsi.
Αγώνας 10 km
Άνδρες: Nicholas Kipruto Koech με χρόνο 1:00:07
Γυναίκες: Kosgei 1:09:56
Χαλεπάκη Άννα - Μένια Σιδεράκη (Φοιτήτριες Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ηρακλείου Κρήτης)