Εκδήλωση με θέμα τις «Προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας της Κρήτης» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (06/09) στο Επιμελητήριο Ηρακλείου από το Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ Κρήτης με ομιλητή τον Μιχάλη Σάλλα.
Η εκδήλωση άνοιξε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ, Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, με τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη να συντονίζει τη συζήτηση.
Ο Μιχάλης Σάλλας αρχικά παρουσίασε τα πλεονασματικά ποσοστά που παρουσιάζει η Κρήτη σε σχέση με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές που πραγματοποιεί καθώς και την αύξηση του τουρισμού στο νησί που κάθε χρόνο αυξάνεται κατά μεγάλο ποσοστό.
Αναφέρθηκε σε έργα ανάπτυξης της νήσου, όπως στις έρευνες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σχετικά με το φυσικό αέριο στην ανατολική και νότια Κρήτη. Επιπλέον μίλησε για την αμφίδρομη καλωδιακή σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Αττικής, Πελοποννήσου και Κρήτης. Ως τραπεζίτης αναφέρθηκε στην καλή λειτουργία και ανάπτυξη της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία παρά την οικονομική κρίση καταφέρνει να εξυπηρετεί τους πελάτες της.
Στη συνέχεια έθιξε ζητήματα που υποβαθμίζουν την ανάπτυξη του νησιού. Μίλησε για το αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και αποτελεί έργο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του τουρισμού. Επιπλέον αναφέρθηκε στο Βόρειο Οδικό Άξονα στον οποίο προκαλούνται πολλά τροχαία ατυχήματα και αποτελεί κίνδυνο για τους Κρητικούς αλλά και τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί.
Είχαμε την τύχη να μιλήσουμε με τον Πρόεδρο του Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ, Κωνσταντίνο Ροδόπουλο, ο οποίος ερωτηθείς αν οι σύγχρονες ειδικότητες του τουρισμού και όχι μόνο του Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ μπορούν να προσφέρουν ανάπτυξη στην Κρήτη απάντησε:
«Η Κρήτη φημίζεται για τον πρωτογενή τομέα και για τον τριτογενή, τον τουρισμό. Ίσως η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι ο τουρισμός στην Κρήτη. Κάθε χρόνο έχουμε νέο ρεκόρ στις αφίξεις και στις διανυχτερεύσεις των τουριστών Νομίζω και οι ειδικότητες που έχει η ΑΚΜΗ στο χώρο αυτό ειδικότερα ότι έχει σχέση με τη γαστρονομία, είναι ειδικότητες που βοηθούν πάρα πολύ.
Μην ξεχνάτε ότι ο τομέας της γαστρονομίας στην Ελλάδα σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών. Σε αυτό έχουν βοηθήσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, που κάνουν πολύ καλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές. Νομίζω ότι αυτό είναι η ουσία καλή δουλεία σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υπηρεσιών για να πάμε μπροστά. »
Καλαϊτζάκη Ειρήνη- Ελένη (φοιτήτρια αθλητικής δημοσιογραφίας)
Φωτορεπορτάζ: Αγγέλα Βιτσάκη (φοιτήτρια δημοσιογραφίας)