Ο Μιγκέλ Μαλλιωτάκης, με παππού από την Κρήτη, γνωρίζει ελάχιστες ελληνικές λέξεις. Με σπουδές στο εξωτερικό εμπόριο, ασχολήθηκε σε μικρή ηλικία με τα κοινά, θέλοντας να βελτιώσει την συνθήκες στην χώρα της Λατινικής Αμερικής. Σε συνέντευξη που παραχώρησε τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να είσαι πολιτικός αυτήν την περίοδο στην Βενεζουέλα, παρ’ όλα αυτά εκφράζει την γνώμη του δίχως να φοβάται τις συνέπειες και στέλνει ένα μήνυμα στην χώρα μας. Επιπλέον, στα βασικά του πλάνα είναι να επισκεφτεί για πρώτη φορά την Κρήτη μέσα στον επόμενο χρόνο.
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του.
Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική; «Ξεκίνησα στο Πανεπιστήμιο, όπου αγωνίστηκα για ένα δίκαιο προϋπολογισμό, η κυβέρνηση στραγγάλισε όλους τους τομείς της κοινωνίας, ξεκινώντας από την ακαδημαϊκή και ήμουν πρόεδρος της συντεχνίας των φοιτητών το 2009. Κέρδισα την ευθύνη, ήξερα ότι έπρεπε να αγωνιστώ για ότι ήταν δίκαιο και σωστό και κυρίως να αγωνιστώ για την χώρα μου. Αυτό κάνω μέχρι σήμερα.»
Είναι επικίνδυνο να είσαι πολιτικός της αντιπολίτευσης με όλη την συμπεριφορά που έχει δείξει ο Μαντούρο;«Όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε, ο Μαντούρο έχει καταδικάσει πολλούς πολιτικούς ακτιβιστές, όλοι οι ηγέτες μας έχουν κατηγορηθεί ή πολιτικά απενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση. Άλλοι έχουν προσβληθεί από παραστρατιωτικές δυνάμεις που διαχειρίζεται ο Μαντούρο, εκείνες που ο κόσμος ονομάζει «Collectivos”.
Δεν είναι εύκολο να είσαι πολιτικός στις μέρες μας, αλλά αυτό δεν είναι πλέον μόνο ένας πολιτικός αγώνας, αυτός είναι όλος ο λαός της Βενεζουέλας (σχεδόν το 90% σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες γνώμης) που αγωνίζονται ενάντια του Μαντούρο και των δυνάμεων του.
Δεν ξέρω αν αυτή η άποψη θα μου φέρει συνέπειες, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι ο κόσμος ξέρει τι συμβαίνει στην Βενεζουέλα και είναι πολύ σημαντικό για μένα ότι η Ελλάδα γνωρίζει τι πραγματικά κάνει ο σοσιαλισμός.»
Είναι η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα όπως αυτή παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο;«Γνωρίζουμε ότι έχουμε μια επικοινωνιακή πολιορκία, αφού όλα τα διεθνή τηλεοπτικά κανάλια έχουν διαγραφεί από την εθνική τηλεόραση και εκτιμούμε πραγματικά το ενδιαφέρον και τη διάδοση που μπορείτε να μας δώσετε.
Υπάρχουν ελάχιστες χώρες που υποστηρίζουν τον Μαντούρο σε όλον τον κόσμο, όλες με οικονομική υποστήριξη από εκείνον. Θα ήταν απαραίτητο να διερευνηθεί το είδος της σύνδεσης που υπάρχει μεταξύ του Μαντούρο και του ΣΥΡΙΖΑ.»
Στείλτε ένα μήνυμα στην Ελλάδα…«Μην αφήστε να σας εξαπατήσουν με δίκαιη κατανομή χρηματικών υποσχέσεων, ο σοσιαλισμός είναι συνήθως πολύ ελκυστικός σε όσους δεν τον έχουν ζήσει ακόμα, αλλά η ιστορία μας έχει διδάξει ότι αυτό το παλιό μοντέλο έχει ένα ενιαίο αποτέλεσμα, τον καταμερισμό της κοινωνίας, την οικονομική καταστροφή και τη δυστυχία για όλα τα έθνη. Μια χώρα τόσο πλούσια πολιτιστικά και ιστορικά, να συνδέεται με αυτή την παλιά πρακτική, οι Έλληνες δεν πρέπει να επιτρέπουν να συμβαίνουν ό,τι συμβαίνει με τη Βενεζουέλα, μην τους αφήνετε να σας χωρίζουν.»
Η πολιτική κατάσταση στην ΒενεζουέλαΣε έκρυθμη κατάσταση βρίσκεται η Βενεζουέλα, καθώς τον τελευταίο μήνα τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ύστερα από διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαντούρο. Έλλειψη φαρμάκων, τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και μια βαθύτατη οικονομική κρίση όπως τονίζει το ΔΝΤ, έχουν φέρει την Βενεζουέλα στο χείλος του γκρεμού. Επιπλέον, η απαγόρευση των πολιτικών δικαιωμάτων του αρχηγού της αντιπολίτευσης Ενρίκο Καπράλες για δεκαπέντε χρόνια, έχουν οδηγήσει την χώρα σε κρίσιμη κατάσταση και καθημερινά διαμαρτυρίες από χιλιάδες κόσμο που επιθυμούν την αλλαγή στην Βενεζουέλα. Τον Ιανουάριο του 2016 ο Κανάλες, οδήγησε την αντιπολίτευση σε μια πρωτοφανή νίκη στις βουλευτικές εκλογές, μια νίκη βέβαια που μεγάλωσε την έχθρα ανάμεσα σε Μαντούρο και Καπράλες. Έχοντας σύμμαχο το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Μαντούρο έχει μπλοκάρει το κοινοβουλευτικό έργο. Τον περασμένο Μάρτιο, η αντιπολίτευση κινήθηκε σε δύο μέτωπα για την αλλαγή της ηγεσίας της χώρας. Πρώτον, με την αναθεώρηση του συντάγματος για την μείωση της θητείας του προέδρου από τα έξι στα τέσσερα χρόνια και δεύτερον με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος , το οποίο όμως απέτυχε, αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών για να προχωρήσει η διαδικασία.
Αλέξης Πόθος
(Σπουδαστής Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κρήτης)